Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Планират билетчето за автобус в Добрич да стане 1,20 лева, но картите да са по-изгодни

Цената на билета за еднократно пътуване с градския транспорт в Добрич, която в момента е 1 лев, ще се вдигне на 1.20 лв. Това ще стане с новата организация на транспорта в града, след като „Градски транспорт“ ЕООД на практика влезе в ролята си на вътрешен оператор и започне да следва цялостна тарифна политика.

Припомняме, че вчера Общинският съвет на Добрич одобри проект на договор за обществена услуга с „Градски транспорт Добрич“ ЕООД като вътрешен оператор за възлагане на обществен превоз на пътници по утвърдена транспортна схема на Община град Добрич.

„Градски транспорт“ Добрич поема линиите като вътрешен оператор

„Билетът за еднократно пътуване е единственият превозен документ, за който мога да кажа, че търпи увеличение. Всички останали се намаляват“, каза за Про Нюз Добрич управителят на „Градски транспорт“ Катя Петкова. Тя даде пример с месечната карта за ученици след 7 клас, студенти и пенсионери под 70 години, която е 25 лева. „За да пътуваш обаче по цялата мрежа, в момента ти трябва да купиш три карти от тримата превозвачи -  ПГ Комерс, Пътнически превози и Градски транспорт, което общо е 75 лева. А с новата организация ще е нужна само една карта от 25 лева. Това е голямо облекчение, например за родители, на които се налага децата им да ползват цялата градска мрежа и сега купуват карти от трите оператора“, обясни Петкова.

И още – в момента не съществува дневна карта за цялата градска мрежа, такава предстои да се въведе. Тя ще дава право на пътуване в рамките на целия ден неограничено по всички линии и ще струва 3 лева.

Месечната карта ще струва 40 лв., а годишната – 300 лв. 25 лева е месечната карта за ученици след 7 клас, студенти и пенсионери под 70 години. Пенсионери над 70 години ще плащат 15 лв. на месец, а хора с увреждания – 12 лв. на месец. Съответно в тези категории се предлагат тримесечни и годишни карти с намаления.

Петкова подчерта, че децата до 7 клас ще продължат да пътуват безплатно. По думите й цялостна тарифна политика в Добрич се обявява за първи път с този договор.

c