Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

От 1 март изплащат втори транш на Ковид стимула за ваксинираните пенсионери в област Добрич

Започва втори транш от изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които  отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина в периода от 1 до 31 януари 2022 г. Изплащането ще започне от 1 март 2022 г., съобщиха от Националния осигурителен институт /НОИ/. 

Според данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването, от това второ   плащане ще могат да се възползват 26 376  пенсионери. На пенсионерите, които до 31 декември 2021 г. имаха завършен ваксинационен курс, НОИ изплати добавките от 1 февруари, като право на тези 75 лв. имаха 694 643 пенсионери.

От НАП припомнят, че допълнителната сума  от 75 лв.  се изплаща еднократно  на правоимащите лица, независимо от вида и размера на пенсията, без значение е и възрастта на пенсионера. Тази сума не е част от пенсията. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца, едновременно с пенсията си.

Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени на 1 март.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ.

Допълнителните еднократни 75 лева се изплащат през месеца, следващ месеца, през който в НОИ е получена информация за правоимащите. Съгласно получените данни през февруари, се организира изплащането на  еднократната допълнителна сума от 1 март.

c