Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Новите турски електробуси „Карсан“ тръгват по градските линии в Добрич

Йорданов: „Ако аз бях кмет, когато се закри „Тролейбусен транспорт“, никога нямаше да го позволя

Четирите нови турски електробуса „Карсан“ бяха представени днес в базата на „Градски транспорт Добрич“ ЕООД в Добрич. Превозните средства и зарядните станции към тях са закупени по проекта на Общината „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“, финансиран по Оперативна Програма Региони в растеж" 2014-2020.

В събитието участваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, Шайда Камачъ - директор продажби от страна на турската компания KARSAN и инж. Димитър Арнаудов от Елпром ЕМЗ - Шабла.

„Целта на проекта е да имаме добра мобилност и екологичен градски транспорт. Ако аз бях кмет, когато се закри тролейбусният транспорт, никога нямаше да го позволя. Когато едно нещо се развали, усилията да го възстановиш отнемат много повече време. Други градове, които имат тролейбусен транспорт, в момента се радват на много добри възможности. Нашият стремеж ще бъде да имаме по-чист въздух, по-добра мобилност и транспорт за гражданите и гостите на Добрич“, заяви кметът Йорданов.

Закупени са 4 електробуса, които са новопроизведени, в серийно производство, нископодови  градски, с две оси, категория М2, клас А, с удобна рампа за колички. Те са среден клас, с дължина 5.8 м. и максимален пътнически капацитет – общо седящи и правостоящи места 21 + шофьор.

Двете зарядни станции, които са закупени по проекта, са произведени в шабленския Елпром. Те са с минимална мощност на всеки от изводите за зареждане 43kW. Управляват се с компютър и може да се следи кога е дошъл автобусът и колко киловата е заредил. Доставен е и силов маслен трансформатор, който ще бъде въведен в експлоатация.

Пробегът на един електробус „Карсан“ е около 210 километра.

Общата стойност на договорите възлиза на 1 632 247 лева без вкл. ДДС. „Карсан“ е първият турски производител, продал ел. автобуси в България.

c