Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Хасан Адемов, ДПС: Бюджет 2022 трябва да подкрепя най-уязвимите групи

“Философията на този бюджет трябва да бъде подкрепа за най-уязвимите групи”. Това каза в студиото на “Денят започва” по БНТ депутатът от Добрич от ДПС Хасан Адемов.
По темата с допълнителните плащания, свързани с ковид, Адемов уточни, че в законите, които касаят тази добавка е записано, че докато продължава извънредната обстановка, плащанията ще продължават.
“Дали това ще продължи и след този период или не, решава МС”, уточни той.
До края на юни ще продължат анализите дали ковид добавката да влезе в размера на пенсиите и с какви инструменти може да стане това, каза депутатът от ДПС. И уточни, че има няколко варианта това да се случи.
Според него сложният баланс между отделните секторни политики трябва да бъде постигнат преди внасяне на бюджета в НС.
“Тези, които протестират имат своите основания, но политиката по доходите не трябва да бъде на парче, а осмислена предварително и съгласувана”, категоричен е Адемов.
“В рамките на този бюджет има сериозни разходи под съмнемине- 8,2 млрд. лв. за инвестиционни разходи. Как ще се случи реализирането на тези инвестиционни разходи, оттам може да има възможности за икономии.Но управляващите ще имат големи проблеми ако продължат да работят така- този, който протестира му даваме пари”, смята Адемов.
Той допълни, че се предвижда дефицит от 5,9 млрд.лв.
” Ако прибавим и 3 млрд.лв., които бяха прехвърлени в набирателните сметки на различни ведомства, дефицитът става близо 9 млрд. лв., което е изключително притеснително.Предвиждаме дефицит при ръст на БВП от 4,8%”, уточни Адемов.
Според него е притеснителен, както темпът на нарастване на дефицита,така и на дълга- 24% спрямо БВП.
Адемов прогнозира, че в следващите години трудно ще се върнем към балансираните бюджети.

c