Водещи новини Общество

Транссексуалната Наташа Рич от Добрич вдъхновила изложбата „Другите българки“

Седмици преди официалното й представяне на 8 март изложбата „Другите българки“ разбуни духовете в обществото и дори доведе до оставки в Национален фонд „Култура“, който я финансира.

Нейният автор фотографът Михаил Вучков-Мишо, споделя, че тя е вдъхновена от личните истории на цяла група транссексуални момичета в България. Картините показват, че независимо от крайната маргинализация на тази общност у нас, тя съществува и краси обществото ни. Фотографските възстановки правят паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транссексуалната българка днес.

Оказва се, че муза на изложбата е едно от транс момичетата в изложбата – Наташа Рич, става ясно от единственото интервю, което тя дава във връзка с изложбата – за vechernica.com. Тя е от Добрич, но от няколко години живее и работи във Франция. Занимава се с дигитални изкуства, художничка с две самостоятелни изложби.    

Наташа Рич, Фейсбук

Желанието на Михаил Вучков е фотографските възстановки да въздействат на зрителя като картини, а не като фотографии. Това е причината, която тласка автора да създаде иновативно изразно средство, като всеки заснет кадър бива планово разслоен върху плексигласови листове, подредени в дълбочина, създавайки усещане за триизмерност на образа и осветени с индивидуална осветителна LED система, която се управлява посредством хардуер и софтуер, специално създадени за нуждите на проекта.

Новосъздаденото устройство дава възможност всеки образ в картината да бъде индивидуално оцветяван в различни цветове посредством предварително създадена цветова схема.

Изложбата “Другите българки” ще бъде представена на 8 март, 2022 година от 19:00 часа в пространството за културни събития “The Steps”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.