Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Депутатите от Добрич от ПП: Конструктивната уж опозиция руши работата в Парламента

Народните представители от „Продължаваме промяната“ Йорданка Костадинова и Галина Събева ще приемат граждани в новооткрития офис на формацията в Добрич всеки понеделник от 10.00 часа. Пред Про Нюз Добрич те споделиха, че добруджанци им поставят много проблеми по всички възможни начини за комуникация – чрез имейли, по телефона, през социалните мрежи. В новата приемна двете депутатки ще могат да изслушват на живо хората. Те споделиха, че са готови да остават в офиса, който се намира в сградата на драматичния театър, дотогава, докато има желаещи да се срещнат с тях. В първия си приемен ден миналия понеделник те приели около 20 души.

„Много често хората ни търсят по правно-юридически въпроси и според нас те не са доволни от съдебната система. Други проблеми за местните хора са свързани с водоподаването, с инфраструктурата. Хората споделят най-различни неща, като например, че не са достатъчно детските площадки и че не се опазват от гражданите. Имахме и сигнали за отрязани дървета.  Търсят ни и асоциации на здравните работници – мед. сестри, фармацевти, рехабилитатори. Очаква се медицинските сестри да протестират на 1 март, защото в бюджета не е заложено увеличение на техните заплати“, сподели Събева.

На въпроса как се справят с това многообразие от въпроси от различни сектори народните представителки споделиха, че изслушват проблемите, структурират ги и се обръщат към съответните експерти и институции. Опитват се да действат като медиатори за разрешаването им.

„Продължаваме промяната“ с приемна в Добрич, отворена е за граждани всеки ден

Костадинова и Събева са категорични, че в комисиите се работи активно, но в самия Парламент - не. Причината е „конструктивната“ опозиция, която накъсвала работата на депутатите с почивки, реплики, дуплики, процедури.

„Всъщност те не ни оставят да работим. Нещата стават малко по-бавно, отколкото на всички нас ни се иска. Хората очакват промяната да стане бързо, но няма как, при условие че години наред самата машина се е затлачила. Всичко става бавно, стъпка по стъпка. Имаме напредък, виждаме че някои неща се случват, но обикновените хора още не могат да ги усетят. Скоро обаче това ще стане“, подчерта Костадинова. Тя и Събева дават пример с работата по електронните досиета в здравеопазването, оптимизирането на работата на администрацията и др.

Народните представители съобщиха, че са се срещнали с кмета на Тервел Симеон Симеонов заради проблема с липсата на кадри в Бързата помощ в общината. След това са организирали среща с областния управител и началника на ЦСМП в Добрич и се надяват проблемът да се разреши.

Костадинова и Събева смятат, че Бюджет 2022 ще бъде приет в края на тази седмица и няма да има изненади при гласуването. Според тях този бюджет е напълно социален , бюджет на растежа, на развитието. По думите им икономически растеж ще има, особено след актуализацията на бюджета през юли. Критиките на президента Радев, отправени напоследък към управлението, те приемат като конструктивни, с цел да стимулират работата на правителството.

Двете народни представителки споделиха още, че са удовлетворени от работата си досега в НС. „Още по време на кампанията почувствах, че има много неща, за които мога да помогна да се случват. Ние влязохме в политиката, защото искаме нещата да се случват. Винаги съм мислила, че това е една тиня и никой няма добро мнение на политиците, защото в България политиката е мръсна работа. А ние искаме да създадем добро мнение за политиците. Тръгнахме с големи надежди, оптимистки сме, още не сме се разочаровали. Виждаме, че парламентарната група е сплотена и работи много – от рано сутрин до 12.00 часа вечерта“, заяви Костадинова.

Двете посочиха, че работят много добре с коалиционните си партньори от Добрич Мая Димитрова /БСП/ и д-р Ивайло Христов /ИТН/. Контактуват и с Деница Сачева /ГЕРБ/ и д-р Хасан Адемов /ДПС/, които определят като добри експерти.

Събева и Костадинова съобщиха, че се действа по въпроса за създаване на медицински филиал за подготовка на здравни специалисти в Добрич, като се предвижда среща с ръководството на Медицинския университет във Варна и местната власт.

Галина Събева и Йорданка Костадинова са в състава на Постоянната комисия по здравеопазване в НС, Събева е член на ПК по труда, социалната и демографска политика, а Костадинова – на ПК за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

Йорданка Костадинова е от Варна, фармацевт, 13 години е работила в аптека. Последните 10 години е работила във фармацевтична фирма, като работата й е била пряко свързана с Добрич. Майка е на 3 деца. Завършила е здравен мениджмънт, сега е последен семестър „Здравен мениджмънт и медико-социални грижи“ в Медицинския университет във Варна..

Галина Събева е от Добрич, тя е медицинска сестра с 23-годишен стаж. Работила е в МБАЛ Добрич и в Дома за медико-социални грижи. Последните 11 години е била медицинска сестра в ДКЦ 1, в кардиологията и в спешен кабинет. Има една дъщеря и 6-годишен внук.

c