Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

РДСП-Добрич: Малка част от хората с увреждания ползват целеви помощи, вижте какви са те

Финансовата подкрепа за хората с увреждания се състои от два компонента - месечна финансова подкрепа съобразно степента на увреждането и целеви помощи съобразно вида на увреждането. Много малка част от правоимащите в област Добрич ползват втория вид помощи, каза за Про Нюз Добрич директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” /РДСП/ в Добрич Ирeна Баирова. Тя обясни, че целевите помощи са за покупка на лично моторно превозно средство, приспособяване на жилище, балнеолечение и/ или рехабилитационни услуги и наем на общинско жилище. За пример даде, че през 2021 година само 15 души с увреждания от област Добрич са се възползвали от балнеолечение.

Какви са целевите помощи, които се полагат на правоимащите, обясни директорът на РДСП. Хората с трайни увреждания, чието придвижване е затруднено, имат право на целева помощ за покупка на лично моторно превозно средство до четирикратния размер от линията на бедност за съответната година. През 2022 година те могат да получат 1 652 лв. Изискване е средномесечният доход на член от семейството за последните 12 месеца да е равен или по-нисък от линията на бедност (413 лева е за 2022 г.). Трябва да отговарят и на няколко допълнителни условия - да имат определена от ТЕЛК (НЕЛК) над 90 на сто вид и степен на увреждане или трайно намалена работоспособност и да са работещи или учащи. Помощта може да се ползва повторно след изтичането на 5-годишен срок от предишното й получаване, при установена потребност от това.

Хората с трайни увреждания с над 90 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и децата с определени вид и степен на увреждане, които се придвижват с инвалидна количка, имат право на целева помощ до двукратния размер от линията на бедност за съответната година за преустройство на жилище - 826 лв. за 2022 година. Също се изисква средномесечният доход на член от семейството за последните 12 месеца е равен или по-нисък от линията на бедност (413 лв. за 2022 г.). Помощта може да се ползва повторно след изтичането на 10-годишен срок от предишното и получаване, при установена потребност от това.

Хората с трайни увреждания с над 90 на сто намалена работоспособност, децата с трайни увреждания и военноинвалидите имат право на целева помощ за балнеолечение и/ или рехабилитационни услуги, които се предоставят веднъж годишно при наличие на медицинско предписание от лекар специалист. Целевата помощ е в размер до 80 на сто от линията на бедност за съответната година - 2022 г.  е до 330,40 лв., но не повече от действително направения разход съгласно представените документи.

Лицата с определена потребност от чужда помощ имат право на помощта за покриване на разходите за един придружител, ако ползват такъв, в размер до 80 на сто от линията на бедност за съответната година (за 2022 година сумата е до 330,40 лв.), но не повече от действително направения разход съгласно представените документи.

Целевата помощ се отпуска, когато за същия период горепосочените услуги не са ползвани на друго правно основание. Тя се изплаща на лицата след представяне на разходооправдателни документи за извършено балнеолечение и/ или рехабилитационни услуги. При извършено балнеолечение и/ или рехабилитационни услуги в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е Националният осигурителен институт или Министерството на здравеопазването, както и в специализирани болници за рехабилитация, които имат разрешение от министъра на здравеопазването за дейности по чл. 22 от Закона за лечебните заведения, целевата помощ се изплаща на съответния обект или специализирана болница за рехабилитация след представен от тях разходооправдателен документ.

Право на целева помощ за наем на общинско жилище имат хора с трайни увреждания ако са самотни или са самотни родители с дете с трайни увреждания и договорът за наем е сключен с тях, както и ако са поставени под пълно запрещение и договорите за наем са сключени с техните законни представители.

c