Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Противовирусни препарати най-често се купуват от автомата за лекарства в Добрич през последните 2-3 месеца

Има интерес от гражданите към автомата за лекарства в Добрич. Това каза за Про Нюз Добрич Даниела Йорданова – собственик на „Данико трейд фарма“ ЕООД, пред чиято дрогерия по ул. „Вардар” 45 се намира автоматът. Той заработи от април 2019 година. От него могат да се закупят медикаменти 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Машината е голямо улеснение за добричлии, тъй като в областния град няма денонощна аптека.

Йорданова припомни, че в началото автоматът е предлагал най-рутинните медикаменти, които могат да се купят без лекарско предписание - витаминозни, лекарства за температура, главоболие. От миналата година по наредба е разширен асортиментът на лекарствата, които могат да бъдат поставени в автоматите. Сега могат да бъдат включени и таблетки за кашлица, абсолютно всички видове витамини, най-често употребяваните противовирусни лекарства, капки за нос, за очи, които всеки познава и може да ползва без да му бъдат назначени, различни тестове, обясни Йорданова. Тя посочи, че обмисля да постави и бързи антигенни тестове за COVID-19.

През последните два-три месеца най-често се купуват противовирусни лекарства, обезболяващи, противотерпературнии витамини, каза собственикът на дрогерията. По думите й продажбите са се увеличили, но не може да го обвърже с пандемията от COVID-19, а по-скоро защото все повече хора знаят за автомата. „Макар че има резон да са се увеличили заради пандемията, тъй като апаратът не изисква нито да чакате някого, нито някой да ви стои на гърба, няма никакъв досег с хора и би трябвало да се купува повече от него. Но не бих го обвързала с това”, каза Даниела Йорданова.

Прави й впечатление, че хора, които ползват апарата, предпочитат и през деня да си закупят от него лекарства вместо да влязат в дрогерията. По думите й така по принцип е по-удобно. В апарата се предлагат и презервативи и тестове за бременност. Според Йорданова хората, най-вече младите, изпитват неудобство да си ги купуват от дрогерията и предпочитат да направят това от машината.

Припомняме, че предните месеци в Добрич имаше доста кражби от вендинг апарати за кафе. Попитахме собственика на дрогерията дали е имало посегателства спрямо машината за лекарства. Такива посегателства – да се опитват да разбиват автомата – не, отговори тя. По думите й той е свързан към СОТ, има и вътрешна система, която дава сигнал. Надяваме се при всичките системи за сигурност да няма посегателства, допълни собственикът на дрогерията.

ЛЕКАРСТВОМАТ

По принцип когато пуснеш банкноти автоматът връща монети. Йорданова разказа, че имало период, в който хора във вечерните часове, дали умишлено, са слагали банкноти и така са източвали монетите от машината. „Така е направена компютърната система, че автоматът спира да работи – дава надпис, че не може да бъде извършена покупка”, обясни собственикът на дрогерията. Тогава се е наложило временно да го направи да работи само с монети. Сега от него отново могат да се закупуват медикаменти и с монети, и с банкноти.

Даниела Йорданова разкри, че предвижда да постави още един автомат за лекарства, в друга част на Добрич. По думите й това най-вероятно ще стане след три-четири месеца.

c