Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

От 21.02 връщат присъствено всички ученици в 16 региона на страната, само 4 общини в област Добрич преминават към схема 4:3:5

От 21 февруари учениците в 16 области на страната ще учат изцяло присъствено. От Министерство на образованието уточняват, че от понеделник в клас се връщат всички деца и младежи в София-град, Стара Загора, Хасково и Разград. В училище се връщат и всички във Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-област, Ямбол. Без промяна и през следващата седмица ще е образователният режим за най-малките от I до IV клас.

Въпреки цялостното подобряване на ситуацията с разпространението на COVID-19, в някои райони все още се налага частично обучение от разстояние. Това са областите Благоевград, Бургас, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Русе, Сливен, Силистра, Смолян и Търговище. Дори в тях обаче има общини, които учат изцяло присъствено. Сред тези региони са Благоевград, Добрич, Кърджали, Кюстендил и Русе. 

От 21 до 25 февруари на ротационен принцип - в Добрич (град) и в морските общини Балчик, Каварна и Шабла, в клас ще се върнат учениците от VII, X и XII клас. Онлайн преминават съответно - V, VI, VIII, IX и XI клас. Заради по-ниските нива на заболяемост, изцяло присъствено ще работят училищата на територията на останалите четири общини - Добричка, Тервел, Крушари и Ген. Тошево.

Ограниченията не важат за слети класове и за паралелки, които са единствени в съответния випуск на училището. Поради тази причина в областите Враца и Силистра ще останат вкъщи само някои випуски от по-големи училища.

В Шумен онлайн обучението ще приключи на 23 февруари т.г., а от следващия ден всички ученици ще са в клас.

И през идната седмица учебните часове ще започват след еднократно изследване за COVID-19. Без тест могат да влизат в училище учениците със „зелен сертификат“ – валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване, както и в общините със заболяемост под 200 на 100 хиляди души.

Режимът на обучение – присъствено или от разстояние, се определя със заповед на Регионалните здравни инспекции по места. Министерството на образованието и науката издава заповеди за организация на занятията в електронна среда там, където присъственото обучение е временно прекратено от здравните власти. Дали частичното обучение от разстояние в повечето области в страната ще продължи и след 27 февруари т.г., ще се решава от РЗИ на локално равнище според епидемичната ситуация и заетостта на интензивните болнични легла.

Конкретни данни по области - в приложената таблица

c