Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Около 20 огнеборци от Добрич ще подкрепят колегите си на протестите в София

Пожарникарите в Каварна работят във фургони, сградата им се руши

Около 20 пожарникари от Добрич ще се присъединят към протестните действия на огнеборците в София тази събота, съобщи за Про Нюз Добрич Борислав Попов – областен координатор на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ и председател на структурата в Добрич. Това е около една трета от състава на добричката служба. Вероятно на протеста ще има и техни колеги от Каварна и Балчик. Пожарникари от цялата страна ще се съберат на 19 февруари в 12.00 часа пред Министерския съвет. След това ще има шествие до Министерството на финансите, където ще бъде внесена декларация, и до Народното събрание.

Няколко са основните искания, заради които огнеборците излизат на протест.

„Първото е, че в бюджета за 2022 година липсват средства за увеличение на възнагражденията на пожарникарите. Ние искахме заплатите да се вдигнат с 20%, но това не беше предвидено. Няма средства и за поддръжка на сграден фонд, на техника. Сградата на нашата служба в Добрич например е в добро състояние, наскоро тя бе санирана, но има други служби в областта, а и в страната, които са в лошо състояние“, каза Попов.

Той даде пример с Районната служба „ПБЗН“ в Каварна. Там от почти година цялата служба е изнесена във фургони и колегите на Попов извършват служебните си задължения в тях. Сградата на службата е стара и в лошо състояние, опасна за обитаване. Правени са планове за ремонт, но до момента нищо не е свършено.

Стартовата заплата на пожарникар след завършване на школа е 1 112 лева, каза още Попов. „Проблем има и с облеклото. Ново такова ни беше дадено преди 4-5 години и оттогава не сме получавали топлозащитно бойно облекло, с което да гасим пожари. Има колеги, които ползват като втори чифт облекло отпреди 15 години. Не са предвидени средства и за поддръжка на камионите и техниката, с която гасим“, посочи синдикалистът.

Другата причина за недоволството на огнеборците са намеренията за извеждане от структурата на МВР на Пожарната и националната система за спешни повиквания 112. По думите на Попов хората са притеснени и обезпокоени заради липсата на яснота какво ще се случи с тях след едно такова евентуално преструктуриране. Презумпцията била, че повечето от противопожарните служби в Европа са извън вътрешните министерства, но огнеборците не считат, че това е така.

И още един проблем: „В Добрич като цяло работят достатъчно огнеборци, но има колеги в по-малките служби, които излизат на пожар по двама души - шофьор и огнеборец, което е недопустимо. Има такъв недокомплект, а според нашите разчети пожарникарите трябва да бъдат поне трима“, изтъкна синдикалният председател. 

c