Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Добрич ще почете Левски с „Караул на паметта“, прожекции на документален филм и още прояви

149 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски ще бъдат отбелязани в Добрич на 18 февруари с различни инициативи, съобщиха от Община Добрич.

Денят утре ще започне в 9.30 часа с възрожденски песни и панихида пред паметника на Апостола. За втора година там ще се състои проектът „Караул на паметта“, този път с ученици от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“. Инициативата стартира миналата година с ученици от Езикова гимназия, по идея на Надежда Иванова.

Община град Добрич ще дари значки с лика на Васил Левски на граждани пред паметника на Васил Левски.

От 10.00 до 16.00 часа, на екран в двора на Етнографската къща ще бъде прожектиран документалният филм „Левски пред съда на Портата и на историята“. Сценарист е проф. д.и.н. Дойно Дойнов – дългогодишен председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, а режисьор е Андрей Алтъпармаков, знакова фигура в българската документалистика. Лентата ще бъде излъчвана и във фоайето на библиотека „Дора Габе“. Филмът е предоставен на Общината от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

В библиотеката добричлии ще могат да направят и дигитален преглед на тефтерчето на Левски.

Магазин „Технополис“ също се включва в инициативите. През деня на екраните на телевизорите в магазина ще бъде показван ликът на Левски с една от емблематичните му фрази - „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си“.

Минка Господинова, директор на ФСГ „Васил Левски“, съобщи, че прояви, посветени на годишнината се провеждат в училището от началото на февруари. Това са конкурси за есе, стихотворение и рисунка. Изработена е брошура с творбите, както и разделител за книги, които ще бъдат раздавани на гражданите по време на Караула на паметта. Там учениците ще рецитират стихове, ще има и художествено ателие.

В Младежкия център в Добрич ще бъде експонирана фотодокументална изложба, посветена на живота и делото на Левски, предоставена от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Тя ще може да се види до средата на месец март.

През целия ден жителите на Добрич могат да изразят почитта си към Апостола с полагане на цветя на паметника му в двора на храм „Свети Георги“.

Програмата → на страница 2

Програма за 18 февруари 2022 г.

09.30 ч. - Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов изпълнява възрожденски песни / пред паметника на Васил Левски

10.00 ч. - отслужване на Панихида пред паметника на Васил Левски

10.30 ч. - Поднасяне на цветя

10.00 ч. – 14.00 ч. - Караул на паметта с ученици на Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“. Община град Добрич ще дари значки с лика на Васил Левски на граждани пред паметника на Васил Левски.

10.00 ч. – 16.00 ч., в двора на Етнографска къща ще бъде прожектиран филмовата продукция „Левски пред съда на Портата и на историята“ / сценарий проф. д.и.н. Дойно Дойнов/ режисьор Андрей Алтъпармаков

10.00 ч. – 16.00 ч., в фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе“ ще има прожекция на филма „Левски пред съда на Портата и на историята“. Дигитален преглед на Тефтерчето на Левски.

10.30 ч. - в Регионална библиотека „ Дора Габе“ ще се проведе онлайн беседа с четене от изданието на Българознайко - „Невероятният живот на Васил Левски“

18 февруари - Мотивационни срещи „Дела трябват, а не думи“ в Младежки център – Добрич, с участието на ученици от добрички училища

18 февруари – 25 февруари - Апостолът на свободата (витрина) в Регионална библиотека „Дора Габе“

18 февруари – 28 февруари - Фотоизложба, посветена на 149 години от гибелта на Васил Левски в Младежки център – Добрич, Зала 3

c