Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Одобриха броя паралелки в област Добрич за учебната 2022/23 година. Ще се търси работещ модел за взаимодействие между образование и бизнес

Комисията по заетост одобри предложения от РУО план-прием за учебната 2022/2023 г. в област Добрич

Предложението изцяло постига целевите стойности, поставени от Министерството на образованието и науката за брой паралелки - 56

Заседание на Комисия по заетост към Областен съвет за развитие, на което беше разгледано предложението за план-прием на ученици след завършен седми клас в училищата в област Добрич за учебната 2022/2023 година, беше свикано от Областния управител Галин Господинов. В работата на Комисията участва и заместник областният управител Тихомир Чобанов.

Светлана Василева - началник на Регионално управление на образованието – Добрич, представи изготвеното предложение, като подчерта, че то изпълнява целевите стойности, поставени от Министерство на образованието и науката за брой паралелки – 56.

„Ние също предлагаме да се извършва прием в 56 паралелки общо в училищата в областта, като сме изпълнили и изискването на закона - няма повтаряне на професии и специалности в средните училища и профилираните гимназии със същите от професионалните гимназии.“

При представянето на проекта за държавния план-прием Св. Василева направи и кратък анализ, като отбеляза, че пет от общините в областта – Балчик, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Крушари са поставили начало на оптимизиране на училищната си мрежа, докато останалите три общини – Добричка, Добрич и Тервел трябва да работят в тази посока.

„Държа да отбележа, че заповедта на кмета на Община град Добрич за обучение на децата в предучилищно образование в детските градини е първата стъпка за оптимизиране на училищната мрежа в града и това трябва да продължи. Детските градини разполагат с база и възможности за такова обучение, а и това е посочено в нормативната уредба. Това от друга страна ще освободи най-просто казано класни стаи в училищата, което ще даде възможност за въвеждането навсякъде на едносменен режим на обучение и на целодневно обучение.“

Посочени бяха различни възможности, които да доведат до оптимизация на училищната мрежа и по-ефективно образование с по-високо качество. Началникът на РУО информира Комисията, че в изпълнение на Наредба 10 – изискването за полудневната организация на учебния ден да се осъществява преди обяд и да се създават условия за целодневна организация за учениците от първи до седми клас, в РУО има постъпили предложения от СУ „П.Р. Славейков“, СУ „Св. Климент Охридски“, ЕГ „Гео Милев“, ПГТ „П.К. Яворов“ и ФСГ „Васил Левски“. Ръководствата на учебните заведения са представили доклади за готовността им за преминаване на полудневна организация на учебния ден – за три от учебните заведения процесът може да започне през учебната 2022/2023 г., а две от училищата – ЕГ „Гео Милев“ и ФСГ „В. Левски“ докладват за готовност за процеса от следващата учебна 2023/2024 година. В тази връзка Св. Василева посочи, че ФСГ „В. Левски“ са представили и два варианта за увеличаване капацитета на гимназията с недостигащите за обучение на випуските 4 класни стаи, които ще бъдат обсъдени.

Председателят на добричката структура на КРИБ Галина Митева, заяви, че работодателите нямат информация за възможностите за дуално обучение и допълни, че предлаганите ежегодно план-приеми реално не отразяват потребностите на бизнеса от квалифицирани кадри и допълни, че този проблем е от съществено значение, тъй като бизнесът е заинтересуван пряко от изхода в образователната система. От името на работодателите, членове на КРИБ, Г. Митева настоя за подобряване на комуникация, за да се подготвят кадри, които са нужни в предприятията. В тази връзка гл. експерт Кемал Асан припомни, че ежегодно Агенция по заетостта прави две проучвания сред работодателите за нужните им кадри, а Св. Василева допълни, че през изминалата 2020 г. РУО Добрич не е успяло да проведе срещи с работодателските организации.

„Въпреки това, на интернет страницата на РУО е публикувана пълна информация и заявление, което всеки работодател може да изтегли и попълни и подаде в РУО за осигуряване на образование по специалност, която е потребна и РУО е длъжно да осигури прием по заявения профил.“.

Дискусията приключи с взаимно съгласие за подобряване на комуникацията между РУО и работодателските организации, след което предложението за ДПП бе подложено на гласуване. Всички присъстващи гласуваха „за“ с изключение на Галина Митева – председател на КРИБ – Добрич, която предпочете да гласува с „въздържал се“.

Комисията съгласува предложението на началника на РУО – Добрич и възложи да предприеме необходимите действия, свързани със защитата на ДПП в Министерство на образованието и науката.

източник: пресцентър на Областна администрация

c