Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Евтини дърва за огрев ще продават горските стопанства в Добрич и Ген. Тошево

Държавно горско стопанство „Добрич“ ще бъде едно от 56-е в страната със склад, от който гражданите ще могат да закупуват евтини дърва без посредници. Складът ще бъде в базата на Горското в местността Кобаклъка, каза за Про Нюз Добрич директорът на ДГС „Добрич” инж. Цанко Николов.

„В момента работим по обособяването на такъв склад, който трябва да бъде готов до края на месец февруари. Имаме достатъчно място, складът ще бъде оборудван с необходимата техника – машини за обработка на дървесината. Сега работим по ограждането му, той трябва да има според изискванията на Закона за горите камери и огради“, каза инж. Николов.

В склада ще бъдат назначени поне двама работници. Дървесината ще се реже и цепи и ще се подготвя за продажба. Заявки ще се правят на място или в офиса на стопанството в Добрич.

На територията на област Добрич ще има още един такъв склад – в ДГС Ген. Тошево.

Вчера министрите на икономиката и земеделието Корнелия Нинова и Иван Иванов обявиха, че държавата ще премахне посредниците от продажбата на дърва за огрев, които на места ги оскъпяват двойно.

Целта да се намали цената на дървата за крайните потребители.

Предвижда се от днес в страната да заработят 17 такива склада, а в близките седмици  техният брой да стане 56. Там, по думите на Нинова,  дървесината за огрев ще се продава на цената на добиване, без никакви надценки и такси за гражданите. От тези складове ще се извозва дървесината и дървата до мястото, където живеят хората, нуждаещи се от тези дърва.

Тя даде пример с един от тези складове, в който дървесината се добива  на 84 лв./куб. м, а същата на пазара е 160 лв. Нинова обясни, че държавните горски стопанства започват да наемат работници, които да добиват самата дървесина в гората, както и да закупуват високопроходима техника. По думите на вицепремиера Нинова, за да стане мярката ефективна, имат нужда от помощта на кметовете, които да предоставят списъците с хората, нуждаещи се от дървесина.

c