Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Защита от погазване на историческата истина поискаха с петиция българи в САЩ и Канада

Петиция под наслов "Спрете резолюция 741 на Камарата на представителите и възстановете историческата истина" публикува в интернет Македонската патриотична организация в САЩ и Канада.

Петицията е достъпна на сайта thepetitionsite.com и изразява разочарование от предложената резолюция 741, подкрепяща "определянето на месец септември 2022 г. за месец на македонското американско наследство и честването на македонския език, историята и културата на македонските американци и техния невероятен принос към САЩ".

Според авторите на петицията този документ се основава на фалшификации и манипулации и цели да използва Конгреса на САЩ като инструмент за пренаписване на историята и легитимиране на твърдението, че "македонски" етнос и език са съществували преди 1944 г.

"Приемането на резолюцията би било равносилно на официално одобрение от САЩ на политиката на СССР, Коминтерна и лично на Йосиф Сталин за унищожаване на хилядолетната история и присъствието на българите в географския район Македония и създаване на "македонска" етническа група от българите, населяващи географския район Македония", заявяват авторите на петицията.

В текста се подчертава също, че истинският подбудител на резолюцията е организацията "Обединена македонска диаспора" (ОМД), която според авторите на петицията е финансирана и направлявана от чужбина с цел да повлияе на общественото мнение и институциите в САЩ.

"В действителност ОМД се опитва да легитимира концепции и политики от най-мрачните времена на комунистическия тоталитарен режим, разработени от СССР под ръководството на Йосиф Сталин и наложени с безразсъдна бруталност от комунистическа Югославия. Тези политики са стрували живота на десетки хиляди българи в географския регион Македония. Много други са били принудени да напуснат родните си земи, за да спасят живота си."

Според авторите на подписката, ОМД и нейните сътрудници "се опитват да накарат Конгреса на САЩ да оправдае със задна дата резултатите от физическия и културен геноцид над етническите българи, извършван в географския район Македония през по-голямата част на 20 век".

"Това е морално неприемливо за милиони българи и за американците - наследници на българи от Македония, емигрирали в САЩ в търсене на безопасно убежище", са категорични авторите на петицията.
В текста са посочени и поредица "бомбастични исторически фалшификации", които се съдържат в резолюция 741. Фрапантен пример параграф 3 на резолюцията, в който се твърди, че след 1880 г. хиляди македонци са избягали в Америка, без "умишлено да се обяснява, че до 1944 г. не е имало етнически "македонци", а под определението македонец се е разбирало дошъл от региона Македония, без оглед на етническата му принадлежност.

Като "смехотворно" е определено и твърдението в резолюцията, че "македонското присъствие" в САЩ датира от 1492 г.

"Лесно потвърдим исторически факт е, че европейци не са достигнали земите на днешните Съединени щати през 1492 г., още по-малко етнически "македонци" са съществували преди началото на комунистическата политика за създаването им през 20 век", се посочва още в текста.

Не на последно място, авторите обръщат внимание на изопаченото твърдение за мнозинството от "изтъкнатите македонци", споменати в резолюция 741, които обаче недвусмислено са декларирали и демонстрирали приживе своя български етнически произход.

"Да се променя посмъртно етническа принадлежност на дадено лице е невъобразимо престъпление в една демокрация, но обичайна практика в комунистическа диктатура. Конгресът на САЩ не бива да бъде свързван с подобни сталинистки практики", пише още в текста на подписката.

В заключение се посочва, че подписалите петицията настояват резолюция 741 да не бъде подкрепяна "в духа на моралнaта почтеност, свободата, демокрацията, човешките права, върховенството на закона и историческата истина".   

Досега петицията е събрала 140 подписа, а стремежът е да събере хиляда. Ако желаете да подкрепите петицията, може да го направите ТУК

Мина Иванова - за БТА

c