Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Работещите в музея и галерията в Добрич протестираха символично със сини лентички

Работещите в Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Добрич протестираха днес символично със сини лентички на реверите си. Така те подкрепиха колегите си в страната, които изразяват недоволството си срещу надостатъчните средства, предвидени в бюджета за тази година за дейността на културните институции. Работещите в Регионална библиотека „Дора Габе” също са готови да се включат в символичния протест.

Действията ни са във връзка с исканията ни за увеличаване на единния разходен стандарт за националните и регионални музеи и художествени галерии, каза за Про Нюз Добрич Живко Марков – член на Изпълнителния съвет на СРС „Подкрепа” и специалист в Регионалния исторически музей в Добрич. Той обясни, че се предлага увеличение с 5 процента, а още в края на миналата година Сдружение „Български музеи” е внесло искане то да е с 50 процента. Марков посочи, че се провеждат срещи на ръководството на федерация „Куртура” с комисиите по култура  и по финанси в Народното събрание и изрази надежда, че на второ четене на бюджета ще има някаква промяна.

По същия начин, със сини лентички, ние се включихме в протеста, символично, без да спираме да работим, каза директорът на Художествената галерия в Добрич Недко Недков. Той допълни, че подкрепят всички искания на синдикатите и на Сдружение „Български музеи”, които провеждат срещи. По думите му намаляването на средствата за единния разходен стандарт ще затрудни формирането на заплати, на издръжка и т. н.

В библиотеката в Добрич протест днес не се проведе, каза директорът на РБ „Дора Габе” в Добрич Теодора Денкова. Тя обясни, че причината е, че до този момент синдикални организации не са се обръщали с такова искане към нея като директор. Денкова заяви, че подкрепят действията на колегите си от страната. „Отново увеличението на бюджета, което е планирано за културните институции, е напълно недостатъчно. Така че ще се включим активно символично, с отваряне на вратите на самите институции”, каза директорът на библиотеката. 

c