Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пилотен модул: Личните лекари в област Добрич вече могат да регистрират Е-прегледи

Общопрактикуващите лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Това обявиха от пресцентъра на "Електронно обслужване". Въведената функционалност е част от новия модул "Е-Преглед" на Националната здравноинформационна система (НЗИС), даваща възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

Документът, създаден от "Е-Преглед", е основна част от личното медицинско досие на всеки пациент и чрез него се свързват вече разработените и функциониращи модули "Е-Рецепта", "Е-Направление" и "Е-Имунизация". По този начин пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията и изписаните лекарства.

За да не се губи връзката с медицински документи, създадени извън НЗИС, е предвидена техническа възможност за тяхното добавяне в системата. Едно от предимствата на "Е-Преглед" е, че той може да работи с всички видове медицински прегледи - при личния лекар и при специалисти, включително и със съществуващите амбулаторни листове на Националната здравноосигурителна каса.

"Разработеният модул за е-прегледи е следващата ключова стъпка от пътната карта за реализирането на НЗИС и е от особено значение за електронното здравеопазване в България", заяви Ивайло Филипов - изпълнителен директор на "Информационно обслужване" АД. според него чрез "Е-Преглед" всеки лекуващ лекар ще може да проследи пълната история на дадено заболяване, без да се налага пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени изследвания, епикризи и амбулаторни листове.

От Министерство на здравеопазването и "Информационно обслужване" приканват всички лекари и техните софтуерни доставчици да се включат в пилотното ползване на новия модул.

c