Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Деца от Добрич се включиха в магически игри от книгите за Хари Потър

За седма поредна година Регионална библиотека „Дора Габе“ се присъедини към инициативата „Нощ на книгите за Хари Потър“ на тема „Магически пътешествия“, съобщават от културния институт. Почитатели на поредицата успешно преминаха през перон Девет и три четвърти, за да станат почетни ученици на училище за вълшебства Хогуортс. В сектор Работа с деца малките фенове си припомниха и прочетоха моменти от завладяващите приключения на момчето - магьосник и неговите приятели, след което се придвижиха през сложен лабиринт, който ги отведе до тъмните подземия на банката „Гринготс“ и съкровището в нея. Последва търсене на малки сувенири, отразяващи магическите транспортни средства.

Важен момент от пътешествието бе тържествената разпределителна церемония по определяне на домовете - „Грифиндор“, „Хъфълпаф“, „Слидерин“ и „Рейвънклоу“. Библиотекарите от сектора влязоха в ролите на ръководители на отделните домове и съпроводиха като префекти първокурсниците до техните отборни места. Всяка група избра своя капитан и същинската надпревара започна. 

В първата състезателна игра, участниците трябваше да свържат уликите с магическия начин за пътуване. Втората игра изправи отборите пред кръглата стая с вратите, където със затворени очи всеки трябваше да залепи герба на своя дом най – близо до вратата с проклятието на Хари Потър. Победител в игрите бе  отборът на „Хъфълпаф“, а капитанът бе обявен за Най-добър капитан. Отличени бяха също Най-бърз участник, Най-изразително четене, Най-оригинален костюм, Най-активен в игрите и Най-усмихнат магьосник. Всички наградени получиха магьосническа пръчка от директора на библиотеката Теодора Денкова, а голямата награда - първата книга „Хари Потър и философският камък“ се падна на Калия Христова.

В края на събитието всички магьосници получиха ръчно изработени от библиотекарите тематични книгоразделители и сертификат за участие в тазгодишното вълшебно преживяване.

c