Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

15 февруари – Международен ден в подкрепа на децата, болни от онкологични заболявания

На 15 февруари отбелязваме Международния ден в подкрепа на децата, болни от рак, и техните семейства. Денят е иницииран през 2002 година от международната мрежа Childhood Cancer International (CCI), която обединява 171 членуващи организации от 88 страни. В България това е Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ - организация, посветена на целта да подкрепя и помага на тези деца и техните семейства.

Всяка година в България между 150 и 200 деца се разболяват от рак. Болестта се появява внезапно, лечението е тежко и продължително. Поради множеството сложни манипулации, лекуващите се деца са заставени всеки ден да живеят с болка и неразположение, достигащи границите на човешката търпимост.

Детският рак се счита за "чудо" на съвременната медицина. Между 65% - 85% от детските онкохематологични заболявания сега се лекуват успешно с подходящи медикаменти. Това е впечатляващ скок в сравнение със средата на 70-те години на миналия век, когато достигането на 5-годишна трайна ремисия е била под 50%. Все пак този процент варира в зависимост от вида на заболяването и фактори, като състоянието на здравната система. За съжаление, последствията както от самото заболяване, така и от лечението, често водят до редица физически и психологически травми, късни ефекти и дискомфорт, посочват от организацията.

Тя има изграден център на територията на УМБАЛ „Царица Йоанна - Исул“ – ЦСРИ „Златна панделка“, който е в непосредствена близост до клиниката, където се лекуват децата. Там децата и техните родители могат да получат помощ, да прекарат време в защитена среда и да си починат от предизвикателствата, пред които ги поставя болестта и лечението.

Организират се срещи в клиниката, а хора от организацията разговарят още от момента на поставяне на диагнозата, отговарят на въпросите и се стараят да снемат напрежението и да направят болничния престой малко по-поносим. Инициират множество дейности за деца, приключили лечението

Приблизително 400 000 деца се диагностицират с рак всяка година в света. Онкологичните заболявания при децата са водеща причина за смъртност в много страни. Петгодишната преживяемост варира от 80% до 20% в някои случаи, особено в страни с ниски и средни доходи, а детските ракови заболявания са нарастващо глобално бреме на заболяванията, белязано от изразени неравенства.

c