Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В Шабла отличиха най-добрите майстори на домашно вино

Победителите в конкурса за най-добро домашно вино, организиран от Община Шабла и Народно читалище „Зора-1894”, бяха отличени днес. Наградите връчиха кметът Мариян Жечев и заместникът му Цветелин Йорданов.

Кметът поздрави всички наградени и им пожела берекет, а и да почерпят с вече признатите си еликсири. Той изрази надежда, че догодина по това време вече ще сме преборили пандемията от Ковид-19 и ще празнуваме Трифон Зарезан както повелява традицията.

В конкурса производители на вино от Шабла, общината и региона представиха за участие общо 28 проби (15 на червени вина и 13 на бели). Винените проби бяха оценявани от експерта-енолог инж. Иван Янков Иванов. Той е завършил Университета по хранителни технологии в Пловдив, специализирал е в Австралия, бил е зам.-директор на „Винпром” в Шумен и „Винпром” в Търговище. Работил е като инспектор в Изпълнителната агенция по лозата и виното.

В категорията за червено вино най-добра се оказа напитката на Савко Андонов Петров от Шабла. Според традицията заелият първо място в конкурса за червено вино се коронясва и за Цар на виното. Това не е първата „корона“ за Савко Петров. Той беше Цар на виното в Шабла и за 2017 г. Отличеният му еликсир е направен от сортовете „Каберне“ и „Бай Злати“.

Ето и класацията до пето място на винопроизводителите както и сортовете грозде, от които са вината им:

2. Петър Матеев Петров (Шабла) – „Черна липа“;

3. Ивелина Георгиева Демирева (Шабла) – „Унмие уно“;

4. Савко Андонов Петров, (Шабла) – ,,Каберне“, „Хамбургски мискет“;

5. Йордан Александров Чолаков (Шабла) – „Черна липа“.

При белите вина за най-добро бе оценено виното на Александър Станиславов Моллов от балчишкото село Гурково. Виното му е „Мускат“. Ето и останалите призьори в конкурса в категорията „Бяло вино“:

2. Кирил Николов Димов (Шабла) – „Мускат отонел“;

3. Стоян Димитров Стоянов (Шабла) – „Мускат отонел“, „Плевенско“;

4. Савко Андонов Петров, (Шабла) – „Памид“, „Шасла“, „Мускат“;

5. Добромир Червенков, (Каварна) – „Совиньон Блан“.

При награждаването на победителите в конкурса организаторите бяха предвидили от всички 28 вина да се наредят проби. Така имаше възможност участвалите да опитат и от напитките на „конкуренцията“. В НЧ „Зора 1894“ умело се съчетаха двата празника – Трифон Зарезан и Свети Валентин, като библиотекарят Аделина Божанова подари на всички наградени в конкурса стилизирани сърца с написани на тях стихотворения.

c