Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Традицията е жива: Зарязаха лозата пяха и танцуваха на Трифон Зарезан в Каварна

С годините лозовите масиви в Каварненско се увеличават.

По стара традиция на Трифон Зарезан в Каварна, заместник-кметът Митко Недев заряза лозата в Етнографския комплекс на града, в присъствието на кмета г-жа Елена Балтаджиева, под съпровода на изпълненията на ФГ „Добруджанка“ към „Съюз на пенсионерите - 2004“ и с участието на Ивайло Василев от Клуб на пенсионера „Радка Чаушева“.

На днешния празник, който е и първия пролетен празник от християнския календар, зам.-кметът отправи пожелание за здраве, берекет и много радост в домовете на каварненци и жителите на общината. Спази се традицията да се зареже лозето и да се полее с вино за вдъхване на сила, младост и нов живот.

Архивите на Историческия музей в Каварна съхраняват писмени данни за местните традиции в лозарството още от XVII век. За това свидетелстват записките на видния турски пътешественик Евлия Челеби, който минавайки от тук, е отбелязал, че целият град е заобиколен с лозя, заградени с високи стени.

От 1000 дюлюма (равни на почти 1000 декара) преди повече от 300 години, днес лозовите масиви в община Каварна са почти 1500 декара. Въпреки изминалите столетия, любовта и грижата на местните лозари не се е променила. Днес отглеждането на грозде и производството на вино са източник на доходи и гордост за няколко фирми и земеделски стопани в региона.

В района на Каварна и село Българево има много лозови масиви и почти всяко семейство прави домашно вино – традиция, наследена от поколения и пренесена в наши дни. Да произведеш качествено вино от гроздето, което сам си отгледал, е повод за гордост и уважение. Затова днес е празник във всеки дом, в който виното е преди всичко труд, любов и мъдрост, наследени от предците.

източник: пресцентър на Община Каварна

c