Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

С много настроение, песни и танци бе отбелязан в Добрич Трифон Зарезан

Денят на лозаря Трифон Зарезан бе отбелязан с общоградско тържество в Добрич. И тази година организатори на събитието са Община Добрич, Регионалният исторически музей, Къщата на виното и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“. По традиция от Младежкия център, през сградата на Общината до Етнографската къща премина шествие, начело с писана каруца и буре вино, с много музика и настроение. За цар на виното и тази година бе обявен кметът на Добрич Йордан Йорданов, който бе придружен от зам.-кмета инж. Пенчо Керванов и председателя на Общинския съвет Нивелин Радичков.

Възстановка на празничния ритуал с  участието на танцьори и музиканти от ПФА „Добруджа” се състоя в Етнографската къща, където Йордан Йорданов заряза лозата.

Малко по-късно на площад „Свобода“ бяха обявени резултатите от Конкурса за най-добро домашно вино, реколта 2021 година. Общо девет майстори на божествената напитка получиха грамоти и награди.

14 бяха вина бяха претенденти за отличията в раздел „Червено вино“. Първо място спечели Стоян Вълков, втората награда остана за Петър Маринов, а третата – за Искрен Ничев.

От 12 участници в раздел „Бяло вино“ първа награда заслужи Петър Янков, втора - Господин Господинов, и трета – Йордан Пенев.

За най-добро „Розе“ бе определено виното на Валентин Ничев, втори е Даниел Йорданов, а трети - Ивайло Михайлов. В тази категория имаше и най-много участвали – 22-ма.

„За мене е чест, че отново съм цар на виното. Какво по-хубаво от това традициите да ни сплотяват като хора и като общество. Пожелавам много здраве и тази година да има много берекет по лозята“, каза кметът Йорданов. Празнична програма поднесоха съставите на ПФА „Добруджа“.

c