Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Награден в Добрич лозар: Компромиси в производството на вино не трябва да се правят!

„Виното се прави с мерак и постоянство – там е тайната. Ако това се спазва, няма начин да не се получи качествена продукция. Благодарен съм за наградата“, заяви лозарят Стоян Вълков. Той спечели първа награда в категория „Червено вино“ в традиционния конкурс за най-добро вино, реколта 2021 година, организиран от Община Добрич и Къщата на виното.

40-годишният лозар тази година участва за втори път в конкурса, след като миналата година бил класиран на второ място. Той отглежда край Варна 20 декара лозя. Използва основно два сорта за направата на червено вино - каберне совиньон и мерло, в съотношение 20:80.

Това е шестата реколта, която прави младият винар. Завършил е икономика, а в момента трупа специализирани знания в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Споделя, че най-много се е учил от баща си, благодарен е на много познати и приятели енолози, които са му помагали. Много неща научил и от Анелия Христакиева - известен енолог и носител на награди.

„Има една дума, която във винопроизводството не трябва да присъства, и тя е компромис. Във виното няма рецепти, това не е готварска книга. То всяка година е различно, но има неща които трябва да се спазват“, посочва Вълков.

По думите му още е рано да се каже каква ще бъде реколтата тази година. Миналата година е била сравнително добра, въпреки че засушаването не се отрази добре на гроздето. „Северна България по принцип се слави с белите си вина, но тук можем да правим и червени и конкурсът го доказва“, сигурен е винарят. 

c