Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Капитанът на кораба „Вера Су“ е на свобода след споразумение с Прокуратурата и условна присъда

Условно наказание „лишаване от свобода” за срок от три години с 5-годишен изпитателен срок получи капитанът на кораба „Вера Су“ Хайдар Е. Днес Окръжният съд в Добрич одобри днес споразумение между Окръжната прокуратура, обвиняемия и защитата му.

59-годишният капитан беше привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Добрич, за това, че е допуснал плавателният съд да заседне, като така е причинил значителни повреди на чужд имот и е създал опасност за живота на другиго, заедно с втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

На 20 септември 2021 година в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и к.к. „Русалка“, корабът „Вера Су“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността „Яйлата“. В хода на разследването на случая е установено, че капитанът му допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието включвала единствено вахтен помощник-капитан, без включен наблюдател. Това довело до засядането на „Вера Су“ и създало опасност за значително повреждане на чужд имот – кораб.

Деянието е извършено с действие и при форма на вината евентуален умисъл.

Обвиняемият Х.Е. призна вината си и прие определеното му наказание, като се отказа от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Пред съда Хайдар Е. заяви: „Да, грешката е моя“. Той е роден през 1962 година, турски гражданин е, има висше образование, женен с две деца, до момента неосъждан.

Одобреното от Окръжен съд – Добрич споразумение е със силата на присъда и не подлежи на обжалване. Капитанът бе освободен веднага след приключване на съдебното заседание. Той не пожела да коментира споразумението.

Подсъдимият ще заплати и половината от направените по делото разходи в размер на 3601 лева.  

По отношение на втория обвиняем по случая – помощник-капитанът Кемал А., след връщане на делото от съда, срещу него ще бъде изготвен и внесен обвинителен акт, съобщи Окръжният прокурор Радослав Бухчев. Както вече Про Нюз Добрич съобщи, неговото обвинение е било изменено от умишлено деяние на престъпление по непредпазливост. Той бе освободен под парична гаранция от 2 000 лева.

Помощник-капитанът на кораба „Вера Су“излезе от ареста под парична гаранция

Действията по разследването на другите две направления продължават в отделно досъдебно производство. Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се работи за изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.

Разследването по двете направления ще се води от прокурорите в Каварна, съобщи Бухчев.

c