Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Дисциплинарни наказания в РЗОК-Добрич, обявяват нов конкурс за директор

Д-р Йонко Севдански е отстранен заради забавените пари на  лечебните заведения и медиците в област Добрич, които не са си получили парите в края на 2021 г.

Служители от РЗОК-Добрич ще бъдат наказани дисциплинарно за неизплатени средства за специализираната и първична извънболнична медицинска помощ СИМП и ПИМП в края на миналата година.  Това става ясно от писмо на директора на НЗОК проф. д-р Петко Салчев в отговор на запитване от председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

Обяснението на регионалната структура е, че се е стигнало до тази ситуация заради технически проблем на 29 декември. Здравната каса обаче е превела парите още на 16-ти декември и затова ще потърси дисциплинарна отговорност, съобщиха от институцията.

Д-р Добромир Филипов е новият директор на здравната каса в Добрич

Разясненията на НЗОК идват след питане от страна на БЛС за това защо медиците в първична и специализирана болнична помощ не са си получили парите в края на миналата година. Още на 16 декември здравната каса обаче се е разплатила с договорните партньори, като конкретно на РЗОК-Добрич са преведени 411 192 лв. за ПИМП и 659 641 лв. за СИМП.

До края на годината обаче лекарите не са получили нито лев. Обяснението на РЗОК-Добрич е, че причина за това е технически проблем на 29-ти декември, поради който институцията не могла да прехвърли парите към банката, с която работи.

В първите дни на новата година средствата за СИМП и ПИМП са били изплатени, но НЗОК ще потърси отговорност на служителите на РЗОК-Добрич, защото те са получили необходимите средства за разплащане още на 16 декември. Възможните дисциплинарни наказания са три - забележка, предупреждение за уволнение и уволнение, като решение по въпроса се очаква от страна на дисциплинарния съвет към НЗОК, съобщава clinica.bg.

Новият директор на РЗОК в Добрич е назначен до провеждане на конкурс

Конкурси за директори на регионални каси ще бъдат обявени през следващата седмица. Това стана ясно от думите на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев по време на изслушването му в парламентарната здравна комисия. Една от регионалните каси за която другата седмица ще се пусне нов конкурс, е тази в Добрич. Причината за това е, че директорът там е бил освободен от длъжност "директор", която заемаше временно. Проблемът, заради който е бил отстранен Йонко Севдански, са плащанията към договорните партньори в региона за декември. Те са били забавени и лечебните заведения и медиците са си получили парите през януари, обясни проф.Салчев в отговор на депутатски въпрос.

Както Про Нюз Добрич писа по-рано тази седмица, за временно изпълняващ длъжността директор на РЗОК в Добрич беше назначен д-р Добромир Филипов, който досега е работил в болницата в Добрич, където е бил специализант по ендокринология.   

c