Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Миниатюрни цветя от сламки твори млада жена от Добрич

Миниатюрни цветя от сламки, които поставя в малки саксийки, изработва младата майка Маринела Проданова в Добрич. Жената влага много сръчност и любов в творбите си, за направата на които отделя страшно много време. Заниманията обаче й носят огромно удоволствие и я успокояват.

По изработването на цветя от сламки Маринела се запалва след като гледа едно клипче в интернет. Отглежда малкото си дете, не е на работа и решава да запълни свободното си време. Купува си сламки и започва да твори. С това се занимава от около три седмици.

Саксийката е с големина три пръста, а цветенцата – два пръст, разказва жената. Във всяка саксийка има по 19 цветчета. Добричилйката споделя колко време й отнема изработването им. „Един ден чертая цветчетата, после един ден ги изрязвам, защото става много бавно. След това един ден правя само жълтите тичинки. После правя зелените листенца. Един-два дни ми отнема само лепенето с горещ силикон. Днес започнах в 13 часа и до 16 часа съм залепила 40 тичинки”. 

Маринела обяснява, че изработването на мини цветята й действа много успокоително. По думите й когато започне да ти прави не мисли за друго, а само за това как ще се получи. Споделя, че много обича да изработва подобни неща, досега е правила коледни подаръчета, основно за госпожите в детската градина. По думите й като дете не се е занимавала с рисуване или някакви приложни изкуства.

Идеята на добричлийката е да продава творбите си и така си изкарва някакъв допълнителен доход. Засега е предложила миниатюрните цветя в детска градина в едно село, в което работи майка й – ако някой пожелае да си закупи по повод предстоящия осми март. Тези дни е пуснала и снимки на творбите си и в социалната мрежа.

Една саксийка с 19 цветя Маринела предлага за 10 лева. При по-големи количества ще има и отстъпки. „Всички ми казват, че цените са много ниски за труда и времето, които влагам, но на този скъп живот и на тези заплати се съобразявам с хората”, сподели добричлийката.

За да разгледате миниатюрните цветя от сламки на Маринела Проданова можете да посетите нейния профил във Фейсбук: https://www.facebook.com/marinela.prodanova.  

c