Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

11 февруари - Европейски ден на спешния телефон 112

По идея на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа, 11 февруари е обявен за Европейски ден на телефона за спешни повиквания 112 и се отбелязва официално в страните от ЕС. Това е безплатна услуга, гарантираща сигурността на гражданите в Европейския съюз.

Въвеждането на Единния европейски номер за спешни повиквания (ЕЕНСП) 112 е ангажимент, поет от България във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. В рамките на съюза въвеждането му става с Директива 2002/20/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа и от 2008 г. телефон 112 функционира в 27-те държави членки.

112 е европейският номер за спешни повиквания, на който можете да се обадите безплатно от стационарни и мобилни телефони в целия ЕС. Чрез него ще се свържете директно със службите за спешна помощ – полиция, бърза медицинска помощ, пожарна.

Националните номера за спешни повиквания все още се използват наред със 112. Това обаче е единственият номер, чрез който можете да се свържете със службите за спешна помощ във всички страни от ЕС. Не е нужно набирането на код на населеното място за връзка с местните служби за спешна помощ.

В повечето страни неправомерното използване на номер 112 подлежи на наказателна отговорност, също както е при другите номера за спешни повиквания.

c