Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С нов екскурзовод отвори врати теккето "Ак Язълъ Баба - Св. Атанасий" в с. Оброчище

Теккето "Ак Язълъ Баба - Св. Атанасий" в село Оброчище отново отвори врати, съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. То може да бъде посетено от сряда до неделя, между 8 и 16.30 часа. Обедната почивка е от 12.00 до 12.30 часа.

За Про Нюз Добрич Енчева обясни, че Теккето е затворило врати за кратко поради изтичане на 5-годишния проект на Община Балчик, по който то е било към нея. Сега е прехвърлено за стопанисване отново на Историческия музей, назначени са нови хора. Екскурзовод е Зорица Дянкова. Енчева припомни, че по проекта, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”, бе направена реставрация на тюрбето, на имарета и покрива. 

Теккето "Ак Язълъ Баба - Св. Атанасий" е едно от няколкото запазени алевийски тюрбета от 16 век в България. Смята се, че в него се намира гробът на бекташкия водач Ак Язълъ баба. То представлява седмоъгълна сграда с правоъгълно преддверие, изградена от квадрова зидария от местния варовик. Отвътре е украсено със стенописи, рисувани вероятно в края на 19-ти век и началото на 20-ти век, които през 1972 година са обявени за паметник на културата от местно значение.

Теккето в Оброчище – скрито пред очите ни

Теккето "Ак Язълъ баба" е най-прочутата мюсюлманска и християнска светиня по българските земи в миналото. Предполага се, че тюрбето е построено в средата на 16 век, като с времето около него се образува дервишко теке, останалите части от което днес са разрушени.

Сега от обширния някога религиозен комплекс са запазени само две, изолирани една от друга монументални сгради с еднакво планово решение и градеж, но с различна големина - тюрбето, или гробницата на светеца, и имаретът - мястото, където дервишите извършвали своите обреди и посрещали гостите на текето. В средата на тюрбето е гробът на Акязълъ баба, ориентиран на североизток–югозапад и покрит със зелено сукно. Някога до него били сложени вещите на Ак Язълъ баба, за които се вярвало, че притежават неговата необикновена сила.

На Атанасовден ден, в православния храм се извършвали обреди за здраве и след това се отивало в манастира на Ак Язълъ баба, където заедно - вярващите християни и мюсюлмани, оставяли своя вещ или преспивали в района на гробницата на светеца. Те вярвали, че този оброк ще запази здравето на здравите и ще изцери болките на болните.

И до днес най-впечатляват изографисванията по стените и таваните на тюрбето, които представляват стилизирани растителни и геометрични орнаменти в източен стил.

Причините за развитието на двуобредност в манастира са все още неясни, но най-многолюдни стават събиранията на 2 май - Атанасовден, приет и за ден на Ак Язълъ баба, когато и българи, и турци празнуват заедно.

c