Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Честваме Св. Харалампий и Деня на пчеларя

Днес църквата почита Св. свещеномъченик Харалампий, който бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Раните му по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.

Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години. Заради ролята си на лечител Свети Харалампий е смятан за покровител на меда и пчеларите, които премат 10 февруари за свой професионален празник.

На 10 февруари се почита и паметта на св. Порфирий, св. Атанасий Цариградски и св. мъченица Валентина.

На този празник не се върши никаква домашна работа, за да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата, и по края на питата – венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като цяр до догодина.

На днешния ден се прави и освещаване на меда. Всеки, който иска да има мед за цяр или просто благословен, го носи в църквата и свещеникът чете молитва.

Имен ден празнуват – Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо.

 В Деня на пчеларя и храмовия празник на църквата "Св. Харалампий" в Шабла там ще бъде отслужена празнична литургия и водосвет. По традиция ще бъде осветен пчелен мед.

c