Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Трактористи и комбайнери в област Добрич с 1500 лв. заплата, повече от професор в ДЗИ

Професорите в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево със заплата под 1300 лева – по-малка от средната земеделска за област Добрич

Средната заплата в селското стопанство в област Добрич е по-ниска от тази на научните работници в Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/ край Генерал Тошево.

„Според данните на Националния статистически институт за 2021 година, средното възнаграждение в селското стопанство е 1454 лева, включително животновъдството, което по принцип е по-ниско платен отрасъл. А основната заплата на професор в БАН е 1264 лв. Това е шокиращо! В никакъв случай не омаловажавам труда на работниците в земеделието. Не може обаче човек, който твори наука и от когото очакваме иновации, да получава по-ниско заплащане и да бъде мотивиран да работи за развитието на който и да е сектор“, коментира за Про Нюз Добрич агрономът Радостина Жекова.

Механизаторите във фирмата, в която тя работи, със средно специално образование и категория, получават 1500 лв.

„Науката в България не означава нищо. В последните години даваме всичко за да я унищожим. Аз познавам брилянтни научни работници от Добруджанския земеделски институт, които заминаха извън страната по тази причина. И в същото време слушаме как се раздават бонуси в НАП. Живеем в някакъв абсурд, отношението на държавата към науката е цинично“, смята Жекова.

Научните работници от БАН са недоволни от планирания за Академията бюджет за 2022 годна. „Това политическо решение нарежда учените, работещи в БАН, на последно място в системата на образованието и науката в страната“, се посочва в декларация на БАН, изпратена до медиите. В последните дни се заговори и за протести.

Заплати до 3-4 хиляди лева по жътва в област Добрич, кадри няма

„С Министерско постановление № 371 от 17.12.2020 г. за най-ниската академична длъжност „асистент“ в държавните висши училища беше определена минимална месечна работна заплата от 1300 лв. За сравнение, минималната заплата на асистент в БАН през 2021 г. е 946 лв., т.е. 72% от възнаграждението на колега на същата длъжност в държавно висше училище. Нещо повече, основната заплата на професор в БАН е по-ниска от основната заплата за асистент в държавно висше училище!“, се казва още в декларацията, публикувана на сайта на БАН.

„Сигурен съм, че не искат да ни обиждат, но в общи линии това се получава“ – така отговори на въпроса ни не е ли обидно научните работници да бъдат с толкова ниски възнаграждения директорът на ДЗИ доц. Илия Илиев.

„При нас професорите са под 1300 лева основна заплата, асистенти и доценти още по-надолу. 1300 лева е минимумът за асистент във висшето образование. Има такова разминаване при учените във висшето образование и тези в Селскостопанска академия. Човешкият поток следва паричния поток и затова има отлив от институтите в посока към висшето образование“, коментира той.

Доц. Илиев преди седмица съобщи, че заради непосилните сметки за ток и газ научните работници се трудят от домовете си, а институтът е полупразен. От тази седмица науката вече не е в „хоум офис“, но по думите на доцента разходите са умопомрачителни.

c