Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Тайните на немската барокова музика представят Камерен оркестър и гост-солисти в Добрич

Флейтистът проф. Георги Спасов ще бъде гост–солист на Български камерен оркестър – Добрич и на 22 февруари ще представят концертната програма „Бах и Хендел – титаните на немската барокова музика“.

Поредната среща на добричката публика с красотата на класическата музика е обявено за 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Камерен оркестър ще музицира под диригентската палка на маестро Арто Чифчиян.

Програма

  • Йохан Себастиан Бах - „Ария“ / Концерт за две цигулки и струнен оркестър / солисти: Ирина Олшанска и Красимир Щерев
  • Георг Фридрих Хендел - „Сарабанда“ / увертюра от оратория „Месия“ и Кончерто гросо оп. 6 № 12
  • Йохан Себастиан Бах – Сюита № 2 за флейта и струнен оркестър / солист проф. Георги Спасов

Солистите

Проф. Георги Спасов е един от знаковите  български флейтисти, преподавател  и създател на модерната флейтова школа у нас. Роден е през 1948 г. в Русе, където завършва  Музикалното училище, а след това и  НМА в София. Специализира при световно известните флейтисти Аурел Николе и Карлхайнц Цьолер в Залцбург, а по-късно и при Жан Пиер Рампал и Ален Марион в Париж. Дълги години е първи флейтист на Фестивалния оркестър, дирижиран от Емил Чакъров, както и на Симфоничния оркестър на Академия „Киджана" в Сиена, Италия. Репертоарът му е богат и многообразен и включва произведения от всички стилове и епохи. Гастролира с голям успех в Англия, САЩ, Русия, Гърция, Турция, Куба, Япония, Южна Корея, Чехия, Словакия, Полша, Германия, Франция, Италия и др. За високи постижения в областта на изпълнителското изкуство през 1986 г. получава  „Златна лира" на СБМТД в България. През 1994 г. е поканен за член на журито на големия Международен конкурс за флейтисти „Валентино Буки" в Рим. Член на жури е и на редица конкурси у нас и в чужбина. Ръководи майсторски класове по целия свят - Япония, Куба, Гърция, Южна Корея, Турция, Македония, Сърбия, Русия и др. Води и съвместни майсторски класове и участва в концерти с проф. Андраш Адорян, Филип Пиерло, Давиде Формидзано, Жан-Клод Жерар, Патрик Галоа, Йанг Ми, Тонг Ю, Йанг Хае-Су, както и с първите кларинетисти на Парижката опера и Лондонския симфоничен оркестър Филип Купер и Андрю Маринър. Над 45 години е преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров” и НМУ “Л. Пипков” гр. София, където е обучил стотици ученици и студенти. През 2018 г. проф. Спасов отбеляза 70 годишния си юбилей с поредица концерти, един от които и в Добрич - „Флейтови импресии“ в партньорство с д-р Росица Бояджиева.

Ирина Олшанска е концертмайстор на Български камерен оркестър – Добрич. Родена в Украйна, където е завършила Националната музикална академия „Пьотр Илич Чайковски“ в Киев. Защитава солова аспирантура по цигулка в Национална музикална академия „Микола Лисенко“ в Лвов. Преподавала е цигулка и камерен ансамбъл в Националния институт по музика „Рейнолд Морицевич Глиер“ в Киев. Водила е активна концертна дейност в Украйна, САЩ и някои Европейски държави като солист цигулар и като част от различни камерни състави. Основател на Струнен квартет „Добрич“.

Красимир Щерев е концертмайстор на Държавна опера Варна и на камерен оркестър „Камерата Орфика“ с диригент Марио Хосен към НБУ. Завършил е  НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив, в класа по цигулка на Елена Дойкова, а след това и АМТИИ - Пловдив при проф. Неделчо Тодоров. Основател и ръководител на Студентски струнен квартет „Форте“, с който има многобройни концерти в страната и чужбина. Работил е като артист-оркестрант в Държавна филхармония – Пловдив. От 2003 до 2006 г. е в състава на Австрийския „Виена Валцер Оркестра“, а от 2004 г. работи в Оперно-филхармонично дружество – Варна, като участва във Варненския камерен оркестър и оркестър „Симфониета“, на които е концертмайстор.

Продажба на билети (цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.) от 16.30 часа в деня на концерта във фоайето на Огледална зала „Нели Божкова“.

c