Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Жители на кв. „Балик“ в Добрич готови на протест заради запушена канализация. Какъв е отговорът на ВиК?

От запушена канализация и разливане на фекални води, които подкопават основите на блок 17 в ж.к. „Балик“ в Добрич се оплакаха живеещи там. Домоуправителят на вход „В“ в блока Мартин Стоянов каза за Про Нюз Добрич, че проблемът е от много време насам, а от ВиК бездействат. Загрижени за своята собственост, неговите съседи били готови да излязат на протест. Сигнализирана е и прокуратурата.

„Канализацията се запушва, понеже има обратен наклон. Случва се по 3-4 пъти в годината блокът да плува във вода, мазите се пълнят. Запушената канализация води до подкопаване на основите на сградата. Избените помещения в момента сме ги изолирали и не са пълни, но водата не се оттича, а стои в дренажа на самия блок. Има пропукани стени и отвън, и от вътре, пукнатините се виждат. Последно на 17 януари пак плувахме във вода и фекалии. Аз съм собственик и основите на моята собственост са във вода“, разказа пред Про Нюз Добрич Стоянов. Той казва още, че от ВиК не обръщат внимание на сигналите им.

Стоянов е изпратил писма, в които сигнализира за проблема, до ВиК, КЕВР, представители на политически партии, Общината, Омбудсмана на републиката. „Искаме експерти да дойдат на място и да установят от какво се получават тези запушвания. Не искаме временно и на парче решаване на проблема, а генерално, експертно решение, защото страда целият блок. Нашите права са нарушени с престъпно бездействие“, допълва Стоянов.

Според изпратените писма, живеещите в блока искат да знаят какви са причините за перманентното запушване на канализационната мрежа и настояват да им се дадат протоколите от извършените до момента дейности от ВиК по техния проблем за две години назад. Питат каква административна мярка ще бъде наложена на ВиК-оператора за неспазване на общите условия от регулатора.

Миналата седмица е подаден е сигнал и до прокуратурата с искане за проверка, който по думите на Стоянов е входиран и е започната работа по преписката.

Блок 17 в „Балик“ не е единственият с подобни проблеми. Преди дни Про Нюз Добрич съобщи за залети с фекални води мази на блок № 13. По думите на живеещи там, мръсотията избива и в тоалетните чинии на апартаменти на първия етаж. Във входовете се носи ужасна воня. Проблемът стои вече трета седмица. Става въпрос за запушени канализационни шахти в района, които връщат фекални води в мазите.

Блок в кв.„Балик“ в Добрич залят от фекалии, ВиК извади от запушени шахти мивка, кюнци и компютър

На 3 февруари на място пристигна специализираният камион и служители на ВиК, които са започнали почистване на шахтите. От тях били измъкнати най-различни отпадъци, като например порцеланова мивка, кутия от стара компютърна конфигурация, кюнци, бутилки, кабели. И днес включително шахтите са чистени, но не е продухана тръбата към блока, за което хората са извикали частна фирма.

Про Нюз Добрич потърси за коментар изпълнителния директор на "ВиК Добрич" Тодор Гикински. Според него единствената причина за проблемите с канализацията в този район на „Балик“ е фактът, че живеещите там пълнят шахтите с всевъзможни отпадъци.

„Нашите хора са от 4 дни там и не могат да изчистят шахтите. Имаме специализирана машина и всички виждат нашите хора какво вадят. Вътре има гуми, одеяла, строителни материали, всичко е пълно с твърди отпадъци. Това не е сметище. Ние през последните 4-5 месеца сигурно 20 пъти сме ходили там.

Какво да направим ние, когато жителите в района хвърлят всичко в шахтите, какъв друг проблем може да има? Тапи се образуват от боклуците, които се хвърлят вътре. Няма смисъл тези хора да пишат до кого ли не - областен управител, министерства, а да не гледат какво изхвърлят. Лошото е, че винаги някой се опитва да изкара ВиК-дружеството виновно. Никой не може да я поддържа тази канализация при наличие на такива предмети вътре“, заяви Гикински.

Той допълни, че блоковете с номера 13 и 17 се заустват в един и същ колектор и през последните три месеца там е чистено много пъти.  

По отношение на сигнала до Прокуратурата, Гикински коментира, че това го няма никъде в България – прокуратурата да се занимава със запушени шахти. Той уточни, че сградните отклонения трябва да ги поддържат живеещите в съответния блок. „Те не са наш ангажимент, но ние все пак ги почистваме“, каза Гикински. Той апелира да не се изхвърлят боклуци в канализацията.

c