Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Църквата чества Свети Фотий и Света Доротея

На 6 февруари църквата почита Свети равноапостол Фотий и Св. Доротея. Фотий е цариградски патриарх. Умира в заточение на 6 февруари 891 година. Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол.

С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише изключително ценен исторически документ – обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.

Света Доротея живяла в Кесария в третия век, когато християните били жестоко преследвани. Тя била много красива, мъдростта й удивлявала всички, които я познавали. Отличавала се с християнски добродетели и с ревност към закона Господен. Тя се отказала от житейските радости и се посветила съвършено на Бога, като се стараела да му служи с добри дела и праведен живот. Осъдена била на смърт.

Името Фотий идва от гръцкото photos – светлина. Свети Фотий е покровител на всички, чиито имена съдържат светлина или неин символ в името си.

На 6 февруари празнуват всички с името Доротея, Доротей, Дора, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Светла, Светлан, Светлин, Светлана, Светозар, Светлозар, Светломира, Светослав, Светослава, Пламен, Пламена, Фотьо, Фотина и др. 

c