Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Специалист от Добрич: Времето е благоприятно за есенниците, засега се развиват добре

Есенниците се развиват добре, времето е благоприятно, снегът прави още по-добра картината, коментира за Про Нюз Добрич проф. Иван Киряков, селекционер в ДЗИ. „Досега нямахме много ниски температури, всъщност те слязоха до минус 7-8 градуса, но преди това нямаше затопляне. Проблем щеше да бъде ако се затопли например в рамките на седмица до плюс 10 градуса и посевите излязат от закаляване. А ако те се разкалят и ако температурите рязко паднат започват проблемите. Но такива условия досега нямаше“, посочи проф. Киряков.

Посевите са на различен етап от развитието си, в зависимост от това кога е била сеитбата им. „Някои влязоха в зимата на два-три листа, други във фаза братене. Да не забравяме, че тази стопанска година сеитбата продължи до края на ноември. Засега няма опасност от измръзване. Имаше достатъчно влага в почвата, а когато това е факт растенията издържат на много по-ниски температури. Защото самата влага не дава възможност за рязко измръзване. Когато е суха почвата ниските температури имат по-голямо влияние, отколкото ако самата почва е влажна“, обясни професорът.

Той казва, че сега е важно да няма големи температурни амплитуди за по-продължително време. Миналата година през февруари-март имало един по-топъл период, след което температурите паднали рязко, а растенията не замръзнали, но се опърлили. По думите му на посевите от българска селекция семена им трябват например две седмици, за да се разкалят, а на вносните – по-малко, и ако посевите се разкалят ще има проблеми.

c