Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

На 7 февруари Татяна от Добрич заминава за космическата Академия в САЩ

Татяна Иванова заминава на 7 февруари за участие в космическа Академия в гр. Мелбърн, Флорида, САЩ. Младата добричлийка ще прекара една седмица на американска земя, с помощта на фондацията на рапъра Явор Янакиев - 100 КИЛА, спонсор на младата добричлийка е NEXO, помагат й също така Ложа "Яйла" и Драгневи АГРО-Ген. Тошево.

Татяна Иванова бе приета за участие в Академия на проекта PoSSUM и Международния институт по космически науки миналата година.

Преди заминаването си момичето прекара триседмична онлайн подготовка. „Беше много интересно, имаше лекции, които за мен бяха през нощта. Изпращаха ни видеоматериали, имахме много видео срещи. Курсовете бяха теоретични, въведение в изследването на мезосферата - слой от атмосферата, който не е много изследван. Сега в Академията предстоят експериментите“, сподели за Про Нюз Добрич Татяна, която е студентка по инженерна физика.

Тя ще прекара във Флорида една седмица с хора от цял свят. Освен всички занимания й предстои и вълнуващо събитие – посещение на космодрума Кейп Канаверал и на голям космически музей там.

Участието на Татяна в Академията на проекта PoSSUM и Международния институт по космически науки е поредният й успех в тази сфера, след като през 2020 година тя спечели шампионска купа, златен медал и сертификат, триумфирайки с най-висок резултат в престижното международно състезание “Space Magica Online Space Quiz World Cup”. През 2019 година момичето получи възможността да участва в програма към Космическата академия в Алабама, САЩ. Година по-рано девойката участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, който се намира в Измир, Турция.

Проектът PoSSUM, който е изследователска и образователна програма, е създаден в партньорство с НАСА и означава полярна суборбитална наука за горната част на мезосферата.

След завършване на практическите занимания в Академията Татяна ще получи сертификат. Той ще бъде необходима предпоставка за завършване на всички курсове, необходими за получаването на удостоверение за приложна астронавтика.

c