Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

За първи път учен от Добрич е на Антарктида, доц. Дърленски развя знамето на града

Добрич  стъпи на Антарктида в лицето на доц. Развигор Дърленски, който е участник в 30-ата Българска Антарктическа експедиция. На българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" се изпълнява неговият научен проект "Промени в кожната микрофлора под въздействието на антарктическия климат".

Доц. Развигор Дърленски е родом от Добрич, трето поколение дерматолог. Син на доц. Борислав Дърленски, който повече от десетилетие оглавяваше създаденото от баща му отделение в болницата в Добрич. През 2014 година е избран за доцент в Медицински факултет на Тракийски университет. Специализирал е в редица болници в Германия.

Изследванията, които младият учен извършва на Антарктида, са върху адаптацията на кожата към климатичните условия на ледения континент. От там доц. Дърленски съобщи, че на 1 февруари за първи път бяха проведени измервания на физиология на кожата във външна среда в Антарктика. "Тези проучвания са продължение на проучванията на проф. Николай Цанков и нашия екип (съвместно с др Иван Богданов) върху адаптацията на кожата към климатичните условия тук. Новаторското в настоящия проект е провеждането на измерванията навън, под откритото Антарктическо небе. Предстои изследване на нови доброволци и анализ на дните за адаптацията на кожата. Подобни изследвания са правени през 90-те години в Скандинавия, но данни за белия континент засега липсват. Надяваме се проучванията ни да обогатят знанията в областта на медицината и физиологията на кожата при екстремни климатични условия", сподели още младият учен от белия континент. Очаква се той да се завърне в родината на 20 февруари.

Лекар от Добрич ще участва в експедиция в Антарктика, ще развее знамето на града

Кметът на Йордан Йорданов публикува днес в профила си във фейсбук снимки на доц. Дърленски, развял знамето на Добрич на Антарктида и написа: "Знамето на Добрич вече е на Антарктида. Благодаря на доц. д-р Развигор Дърленски, че носи родния Добрич в сърцето си".

Ето какво сподели доц. Дърленски в интервю за Тракийския университет, където е преподавател:

Защо участвате в експедицията?

Участието ми в 30-та юбилейна Българска Антарктическа експедиция е във връзка с продължаване на проучванията на нашия екип върху физиологията на кожата и нейната адаптация към специфичните антарктически климатични условия. Заедно с моя колега и приятел д-р Иван Богданов от АСК УМБАЛ Токуда имаме възможност да разширим познанията за адаптацията на кожния микробиом в белия континент.

Имате ли конкретна научна задача, която трябва да изпълните там?

Предходните ни данни показаха, че при по-продължителен престой в Антарктида, кожната бариерна функция отслабва, появяват се едва инструментално доловими белези на възпаление на кожата (еритем), както и увеличение на съдържанието на пигмента меланин в кожата. Последното има значение за защита спрямо ултравиолетовите лъчи – механизъм наблюдават дори при безгръбначни животни и растения в Антарктида. По този въпрос работят успоредно с нас колеги биолози.

Доц. д-р Развигор Дърленски от Добрич: Студът провокира поява на екзема

Ето защо тази година, на базата на спечелено финансиране по Националната програма за полярни изследвания и с помощта на Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания, на които сме признателни за логистичната и морална подкрепа, ще обследваме адаптацията на кожния микробиом в белия континент.

Още една екзотична идея е да проведем изследване на различни функционални изследвания на кожата на открито, под откритото антарктическо небе. Тези експерименти са новаторски в световен мащаб.      

Колко дни и с какво пътувахте до там?

Самото пътуване до тук е приключение и отне 14 дни, от които 10 бяхме подложени на задължителна здравна карантина в Пунта Аренас, Чили. Това е задължително изискване за всички, пътуващи за Антарктида. При пътуването открихме много неща за себе си, както и се запознахме помежду си с научния и логистичен екип на експедицията. Родиха се идеи за нови, интердисциплинарни, научни проекти. 

 Кои са другите участници и колко са?

В момента в българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън сме 14 души-българи, между които учените геолози д-р Велев и д-р Методиев, биолога- д-р Весела Евтимова, сеизмологът д-р Гергана Георгиева, молекулярния биолог – доц. Димов, както и моят колега невролог – д-р Нейков, който проучва съня в Антарктика.

Какво изпитахте, когато пристигнахте пред базата на България?

Вълнуващо е да посетиш нещо, в което струи българщина, отдалечено на 14 000 км от родината. На брега бяхме посрещнати от командира на базата Олег Василев и неговия екип с хляб, сол и мед. Слушал съм и съм гледал много филми за Антарктида, но нищо не може да се сравни с емоцията и вълненията, които човек изпитва при среща с тези неземни пейзажи, ландшафт, флора и фауна. Осъзнавам, че имам невероятен шанс да съм един от малцината, имали възможност да се докоснат до това сравнително девствено от човешка дейност място. Това е сбъдване на една детска приключенска мечта.

Кога да очакваме Вашето завръщане?

Тук точни планове се правят условно- зависими сме от климатичните условия, вълненията на морето, логистичната организация. Няма пристан, на който да акостира кораб или летище. Ако всичко върви по план, се очаква да се завърнем в родината около 20 февруари.

Доц. д-р Развигор Дърленски, дм е роден в гр. Добрич през 1980 г. Завършва медицина с отличие в Медицински Университет-София през 2005 година. Специализира в Катедрата по кожни и венерически болести в София. През 2010 придобива специалност по дерматология и венерология. През 2010 г. защитава научна дисертация на тема “Клинико-експериментални проучвания за ролята на епидермалната бариера при контактната свръхчувствителност и иритация на кожата” и придобива образователна и научна степен “Доктор по медицина”. През 2014 година е избран за доцент в Медицински факултет на Тракийски университет. Специализирал е в Университетската клиника по кожни болести към LMU – Мюнхен, Германия (2010), Университетската клиника по дерматология и алергология – Charite, Берлин, Германия (2007/2008), в Университетската клиника по дерматология и алергология Schwabing – Мюнхен, Германия (2004). Член е на: Българско дерматологично дружество, Европейска академия по дерматология и венерология, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българското дружество по алергология, Международното дружество по фармакология и физиология на кожата, Европейско дружество по контактен дерматит, Съюз на учените в България, Национално българско дружество по естетична хирургия и естетична медицина. Специалните интереси на д-р Дърлеснки са в областта на алергичните кожни реакции и заболявания, екземи, атопичния дерматит, синдрома на чувствителната кожа, кожните прояви при вътрешни болести и лекарствените кожни реакции и нежеланите реакции от козметика.

c