Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Пожар избухна край Дуранкулашкото езеро

Днес е избухнал пожар в района на Дуранкулашкото езеро, алармираха от коалицията от граждански организации и НПО „За да остане природа”.

„Преди 30 минути се опитаха да запалят отново Дуранкулашкото езеро. Една кола тръгна от къмпинг Космос към селото и след малко тръстиката пламна. Обадихме се веднага на 112 и полицията дойде, но чакаме още пожарната. Дано вятърът се обърне и пожарът утихне, защото в езерото има червеногуши гъски - световнозастрашен вид“, написаха от организацията във фейсбук.

Засега няма официална информация от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за причините за пожара и нанесените щети.

Дуранкулашко езеро е защитена местност с площ 446,54 ха, населявана от множество редки биологични видове и археологически парк. Дуранкулашкото езеро е сред най-значимите и най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България, с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни. Находището на триръбестия камъш е най-представителното за България.

Разположена на миграционния път Via Pontica, влажната зона осигурява благоприятни условия за хранене и почивка на редица прелетни видове птици. Дуранкулашкото езеро е с международно значение за опазването на малкия воден бик, както и от особена важност в национален мащаб за гнезденето на белооката потапница, немия лебед, тръстиковия блатар, индийското шаварче. В околните ронливи брегове може да се срещне да гнезди изключително красивият с многоцветното си оперение Пчелояд. Тук зимуват популациите на три вида водолюбиви птици – голяма белочела гъска, червеногуша гъска и зеленоглава патица, има големи популации на малък корморан и розов пеликан.

c