Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Световен ден за борба с рака: Съществуват повече от 100 вида ракови заболявания

Световният ден за борба с рака се отбелязва на 4 февруари. Това е инициатива, стартирала през 2000 година. Тя насочва вниманието на целия свят към рака и неговата превенция, диагностициране и лечение, като отдава дължимото на организации, общности и отделни лица за техния ангажимент за намаляване на въздействието от заболяването в световен мащаб.

На всеки девет секунди някъде в ЕС се диагностицира нов случай на рак. До 2035 година се очаква удвояване на случаите на рак, а около 40% от хората ще бъде засегнати от болестта в определен момент от живота си. Съществуват повече от 100 вида ракови заболявания.

От 2007 година насам Европейският съюз е инвестирал около 3 млрд. евро в различни дейности ‒изследователски проекти, клинични изследвания и програми за обучение. 40% от раковите заболявания днес са предотвратими.

Пандемията от COVID-19 засегна значително раковоболните пациенти поради отложени прегледи, забавяния и промени в леченията. В този контекст европейският план за борба с рака предоставя възможност за намаляване на въздействието от пандемията върху грижите и подкрепата за раковоболни пациенти и по този начин отбелязва още една стъпка към силен Европейски здравен съюз и по-сигурен, по-добре подготвен и по-устойчив ЕС.

Ракът продължава да бъде един от най-големите здравословни проблеми, пред които са изправени работните места в Европа. Съгласно пътната карта за канцерогените, повече от половината смъртни случаи поради свързани с работното място заболявания в ЕС се дължат на експозиция на причиняващи рак вещества на работното място.

c