Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

По-малко пожари, пострадали и фалшиви повиквания в област Добрич през 2021 година

1 057 са произшествията, в ликвидирането на които са участвали през миналата година служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /РД „ПБЗН”/ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът й комисар Дарин Димитров. Той поясни, че става дума за пожари с и без материални загуби, аварийно-спасителни и помощни операции, лъжливи повиквания.

Пожарите с материални загуби през 2021-ва са 196. Те са с 32 по-малко в сравнение с предходната година. Намаление има и при пожарите без материални щети – в сухи треви, отпадъци, стърнища, в метални контейнери. През 2021 година те са 546, докато през предходната са били със 191 повече. Комисар Димитров коментира, че намалението при пожарите без щети се дължи на факта, че в началото на лятото миналата година времето бе продължително влажно.

Има увеличение по отношение на жертвите – през 2021 година те са шест, докато през предходната са били пет. Пострадалите пряко от пожар през миналата година са петима, а през предната – 12.

Отчита се намаление и при помощните операции. Директорът на РД "ПБЗН" обясни, че те са основно оказване на съдействие на Центъра за спешна медицинска помощ при пренасяне на тежко болни хора. За 2021 година помощните операции са 253, през предходната година са били 326.

Огнеборците от област Добрич са участвали в 12 аварийно-спасителни операции през миналата година. Директорът комисар Димитров ръководи акцията по спасяването на екипажа на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су”, за което бе отличен от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Сред останалите операции са отваряне на асансьорни врати, на апартаменти, висящи заради силните ветрове ламарини, паднали дървета и клони и други. 

През миналата година в РД „ПБЗН” са регистрирани 32 лъжливи повиквания. Те са с шест по-малко в сравнение с 2020 година.

c