Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Важно е да помним! В Добрич почетоха паметта на жертвите на комунизма

Мемориал от запалени 77 свещи наредиха в центъра на Добрич членове и симпатизанти на „Демократична България“. Въпреки дъжда, те се събраха, за да почетат и изразят дълбоката си скръб за жертвите на комунистическия режим – тези, които бяха инакомислещи и тези, които платиха с живота си за това преди 77 години, осъдени от Народния съд.

"Признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България ни събраха в преклонение. Навършват се 77 години от най-мрачния ден в нашата история! 77 свещи запалваме, за да отбележим дългата линия на нашия спомен, пламъка на душите на загубените за България личности.
Нощта срещу 2 февруари … Да помним!", сподели пред медиите Надежда Пампорова - председател на "Да, България", част от Обединение "Демократична България".

На 1 февруари преди 77 години България бележи един от своите най-мрачни дни. Убити са 150 души от елита на нашата нация, в резултат на действията на Народния съд. Един извънреден съд, в който съдиите са избирани от изпълнителната власт, прокурорите, адвокатите – също. 2 730 човека са получили смъртна присъда, а 1 305 – доживотен затвор. Само защото са имали различни виждания, без справедлив процес.

В Добрич смъртните присъди на осъдените от Народния съд са изпълнени на 8 март преди 77 години. Той започва на 21 февруари 1945 година в тогавашното кино „Родина”. 86 са задържаните. Произнесени са 18 смъртни присъди, 12 доживотни, а шестима не се явяват пред съда и се счита, че са екзекутирани преди обявяване на присъдите.

„Съставът на Народния съд в град Добрич се е състоял от един юрист, който е бил председател. Имало е народен обвинител и четирима член-съдии Единият от тях е каруцар, другият обущар, третият е дърводелец, а четвъртата – баба Вида е плетачка. Ако видите подписите, които те са положили, можете да имате представа какво са представлявали тези хора“, разказа преди време пред Про Нюз Добрич Георги Казанджиев, автор на книгата „Народният съд в Добрич”.
Според автора, „от широката общественост за Вида Димитрова не се знае това, че пред нея е имало предварително подготвен списък на всички осъдени на смърт. Когато въпросният подсъдим влизал пред съда, тя става права и с ръка посочва и викала „Смърт, смърт, смърт“.

„Делото се е водело фиктивно. Било е съпровождано от клакьори – криминални престъпници и роми, на които давали по самун хляб и буца сирене. Това ми го каза Зафирка Табакова, дъщеря на кмет на село Стефаново, човек с три висши образования, невинно осъден и убит, само защото е спазвал законите на държавата“, споделя Казанджиев.

Осъден е елитът на Добрич, Балчик, Каварна, Шабла. Сред тях и една изключителна личност, какъвто е журналистът и главен редактор на вестник „Добруджански глас” Любен Станчев. Той е обвиняван, че е говорил против Сталин и хвалил Хитлер, но той го е хвалил, когато е бил сключен съюзът между СССР и фашистка Германия или т.нар. пакт Молотов-Рибентроп. Критикува Сталин след като научава за осъдени Волжски войни в Катин.
Разстреляни са недалеч от паметника на Хан Аспарух, където сега се издига голям християнски бетонен кръст, където е било старото гробище.

Днес членовете на Демократична България положиха цветя на паметния кръст.

c