Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Школа към читалище „Й. Йовков-1870” в Добрич – път към професионални успехи

Възпитанички на Школата по изобразително изкуство с ръководител Румяна Стоянова с награди от престижни архитектурни конкурси

Две млади дами от Добрич, възпитанички на Школата по изобразително изкуство при Народно читалище „Йордан Йовков-1870 година” в Добрич с ръководител Румяна Иванова, са отличени в престижни национални архитектурни конкурси.

Както Про Нюз Добрич вече писа арх. Мариана Сърбова е част от екипа, спечелил първа награда в катерогията „Проекти, свързани с развитието на градовете” в Националния конкурс „Сграда на годината 2021”. Проектът на екипа, в който има още трима архитекти, е „Културно-исторически комплекс Ченгене скеле, гр. Бургас”.

Учреден през 2002 година, Националният конкурс „Сграда на годината“ е най-популярното и престижно събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Той се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп  под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Събитието се осъществява  с подкрепата на  индустрията и браншовите организации в областта на инвестициите, проектирането и строителството в България. юю

Друрата възпитаничка на Румяна Стоянова – арх. Милица Петрова, е носител на първо място като проектант заедно с арх. Асен Игнатов в най-оспорваната категория "Жилищни сгради – ново строителство" в конкурса „Фасада на годината 2020-2021”, организиран от Баумит България. Обектът им е "Атлантис Атмосфера на  ул. Манастирска №15 в гр. Бургас".

„Проектантите арх. Милица Петрова и арх. Асен Игнатов не за първи път впечатляват с елегантност на визията. Проектът им "Атлантис Резиденс Парк" беше сред 6-те финалисти в международния конкурс Лайф Челиндж 2020”, информират организаторите. В последното издание на надпреварата „Фасада на годината 2020-2021” са участвали 75 проекта, изпълнени с Баумит материали.

Арх. Мариана Сърбова и и арх. Милица Петрова са мои ученички от 1 до 12 клас, разказа за Про Нюз Добрич Румяна Иванова. Участвали са в много международни, национални и регионални конкурси, изложби и пленери. Носители са на първи награди от престижни и най-мащабни международни форуми за детска рисунка в Япония, Норвегия, Индия, Финландия и много други държави.

И двете архитектки от Добрич са се подготвяли за кандидатстване при Румяна Стоянова и са приети с отлични оценки в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София в специалност „Архитектура”, която вече са завършили. „От тогава са много пъти награждавани на световно ниво и в момента са едни от интересните млади, успяващи архитекти в България”, допълни ръководителят на Школата по изобразително изкуство при НЧ „Йордан Йовков-1870 година”.

c