Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

С богата колекция привлича читателите си библиотеката на НЧ „Й. Йовков” в Добрич

Библиотеката към Народно читалище „Йордан Йовков-1870 година” е създадена още с откриване на културната институция. Основите й са поставяне със събирането на книги от основателите му. В последствие, когато се натрупват повече колекции, е създадена и самата библиотека. Това сподели за Про Нюз Добрич Пенка Димитрова - библиотекар НЧ „Йордан Йовков-1870 година”. Тя работи като такава от 1979 година, като по-голяма част от стажът й е преминал в читалището. По думите й базата за създаване на едно читалище е да има библиотека, книжна колекция. 

Няколко са секторите на библиотеката, които в днешно време посрещат своите читатели. Това са Сектор за обслужване на читатели до 14 години, Сектор за обслужване на възрастни и Сектор „Читалня”. Отделно има Сектор за комплектуване и обработка.

182 615 библиотечни единици има в библиотеката на НЧ „Йордан Йовков-1870 година”. Димитрова обясни, че разполагат с много богата колекция – книги, периодични издания, много голям фонд нотни издания, както и некнижни носители – грамофонни плочи, видео касети, аудио касети и т. н. По-голяма част от библиотечните единици са книги – около 160-170 000 тома. „Другите колекции са по-малки, но са също така богати – посочи специалистът. – Когато градът беше многолюден школите бяха много натоварени и с тази цел за тях се закупуваха такива материали, за да могат посещаващите ги да имат база и да ги ползват. Децата от школите бяха с предимство при обслужването с нотни материали”.

През изминалата година имаме малък спад на потребителите, както навсякъде и при нас имаше ограничения заради пандемията, сподели Пенка Димитрова. През 2021-ва новорегистрираните читатели в заемната са 273 възрастни и 231 - в обслужващия сектор за деца до 14 години. Библиотекарят обясни, че единствената възможност за закупуване на по-големи количества книги за тях е по проекта на Министерството на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Културната институция кандидатства всяка година и получава одобрение. През 2021 година по проекта е закупила723 тома за 8 300 лева.

Заради пандемията и наложените ограничения през м. г. в библиотеката нямахме колективни посещения, посочи Димитрова. Единствено са им гостували през лятото деца от ОбУ „Добри Войников” в село Победа, които са научили как се става читател на библиотеката, споделили са какво знаят за книгите и техните автори. Библиотекарят припомни, че преди пандемията културната институция е организирала и реализирала съвместно с преподавателите различни мероприятия за ученици от добричките ОУ „Христо Смирненски” и СУ „Свети Климент Охридски”. Децата са присъствали на презентации - по определени теми, за автори, за празници, Маратон на четенето. За съжаление през миналата година всичко бе ограничено до заемането на книги и различни на тематични витрини по повод различни дати, обясни Димитрова.

c