Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Предупреждение към водачите в област Добрич: Валежи от дъжд и сняг тази нощ и утре

За да няма отново изненадани водачи и служби по пътната поддръжка в област Добрич, от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ информираха за предстояща валежна обстановка в почти цялата страна.

След обяд валежите ще обхванат цялата страна. В западната половина ще вали сняг, а в източната дъжд. Ще се образува и снежна покривка. Вятърът ще се ориентира от северозапад, но през по-голямата част от деня в източните райони от страната ще остане от юг. Максималните температури ще бъдат от 2°-3° по високите полета на Западна България до 8°-9° в югоизточните райони.

За 2.02.2022 г. НИМХ обявява предупреждение от първа и втора степен (жълт и оранжев код) за Югоизточна България за обилни снеговалежи и образуване на снежна покривка. В най-югоизточните райони се очакват количества за денонощието 30-40 mm, с образуване на снежна покривка там до към 15-20 cm.

карта (данни) - НИМХ

През следващото денонощие облачността ще е значителна. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - умерен вятър от запад-северозапад. През нощта валежи ще има на много места в страната. Дъждът и в Източна България ще преминава в сняг. Минималните температури ще са от минус 4° до 1°, в София - около минус 3°. Утре до обяд валежите в северозападната половина от страната ще отслабнат и спрат. В югоизточната половина ще продължи да вали, предимно сняг. В Родопската област и крайните югоизточни райони валежите ще са значителни по количество, през нощта срещу четвъртък и там ще отслабват и ще спират. Максималните температури ще са между 1° и 6°, за София - около 3°.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Още преди обяд от северозапад снеговалежите ще отслабват и спират, но до полунощ в Родопите, Странджа и Сакар количествата ще са значителни. Вятърът ще е умерен до силен и ще се ориентира от северозапад, по високите и открити части ще остане от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус минус 9°.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд, който ще се примесва и ще преминава в сняг, най-късно, след обяд, в крайните южни райони, където количествата ще са значителни. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 2°-4°. Температура на морската вода е 5°-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Дежурен синоптик: Евгения Егова / НИМХ

5-дневна графика за област Добрич / НИМХ

Кой излъга пред медиите? - реторично, от ръководството на НИМХ


Министър Денков: „Прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев.“
24.01.2022, https://www.mon.bg/bg/news/4646 (link is external)

„Пред Mediapool служебният екоминистър Асен Личев каза, че идеята за местенето на НИМХ е била на самия Николай Денков, още като служебен министър. Той заедно с настоящия екоминистър Борислав Сандов имали лични сблъсъци с НИМХ, каза Личев, без да изпада в конкретика.“
24.01.2022, https://www.mediapool.bg/sinoptitsi-gotvyat-protest-ne-iskat-da-minavat-kam-mosv-news331459.html (link is external)

Уважаеми господин Министър-председател, очакваме Ви за разговор в НИМХ.

c