Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Огнище на птичи грип е регистрирано в област Добрич

Първично огнище ог Инфлуенца А по птиците е установено в животновъден обект за лични нужди в добричкото село Фелдфебел Денково, собственост на Селим Селедин. Това става ясно от заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ проф. Христо Даскалов от 27 януари.

Със заповедта се нарежда директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОБДХ/ да организира принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект, както и на всички контактни и засегнати обекти. Труповете на птиците и контаминираният материал трябва да бъдат унищожени под официален надзор. Наредено е да се извърши механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, както и дворовете и улиците около животновъдния обект.

Определя се 3-километрова предпазна зона около животнодъвния обект, в която влизат две села от община Добричка – Ф. Денково и Дряновец. Определя се и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат 15 населени места. В община Добричка това са Воднянци, Хитово, Алцек, Пчелник, Житница, Тянево, Полковник Иваново, Карапелит, Енево и Гешаново. Зоната включва и Тервел и няколко села в общината – Кочмар, Попгруево, Божан и Мали извор.

c