Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Нови правила: От днес без валиден "зелен" Ковид сертификат остават около 93 хиляди ваксинирани българи

На този етап, издаденият след поставена бустерна доза "зелен сертификат" е с неограничен срок на валидност.

От днес, 1 февруари, всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни (от датата на последната поставена доза). Промяната влиза в сила след решение EU 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от Европейския съюз /ЕС/. Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс, както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на произоводителя "Янсен". Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като "2/1" в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени.

Всички граждани, които доброволно са избрали да се ваксинират с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система - https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари т.г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

c