Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Добри хора от Добрич помогнаха на сляп мъж отново да вижда и да иска да живее

От днес 71-годишния Тошко, който върна зрението си, благодарение на помощта на фондация „Милостиво сърце“, вече е настанен в Дома за стари хора „Радост” в тервелското село Полковник Савово

От днес 71-годишния Тошко, който върна зрението си, благодарение на помощта на фондация „Милостиво сърце“, вече е настанен в Дома за стари хора „Радост” в тервелското село Полковник Савово. Новината съобщи председателят на благотворителната организация Александър Иванов.

Тошко е поредният несретник, когото Александър и приятелите му доброволци спасяват и връщат за нов живот. 71-годишният мъж е от село край Добрич. Остава сам след като жената, която се грижела за него, умира. Мъжът е с катаракта на двете очи, практически сляп, има проблем и със слуха. За щастие, през есента на миналата година след сигнал от съседи той попада в Центъра за временно настаняване, по-известен като Приюта за мъже.

През октомври му е извършена операция на едното око от д-р Илияна Ананиева в ДКЦ-I. Медицинската манипулация е платена от здравната каса, а лещата, която е поставена, е закупена от Фондация „Милостиво сърце” за 635 лева. Операцията е успешна и Тошко възвръща зрението на едното си око. Преди дни – на 17 януари, е оперирано и другото му око – от същия екип. Чрез Фондация „Милостиво сърце” добри хора даряват средства, с които е закупена лещата. Иванов обясни, че по думите на д-р Ананиева втората операция е била сложна, след още две седмици тя е намало как да бъде направена. Сега възрастният мъж вижда и с двете си очи.

 „Преди четири месеца в приюта към нашата организация дойде един безпомощен човек. Сляп и отчаян до краен предел, който не виждаше вече смисъл в живота. След двете успешни операции на очите  той стана друг - изпълнен с живот и надежда, че животът продължава, дори и да си на 71 г. Днес сутринта заведохме Тошко в дома за стари хора с. Полковник Савово. Там го очакваха новите му приятели, новото му семейство. За нас остана радостта, че за пореден път се справихме с един от трудните ни случаи. Благодарим на всички медии, които отразиха случая, благодарим от сърце и на всички дарители, които помогнаха това да се случи“, сподели Александър.

c