Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

99 кокошки са умрели от птичи грип в три стопански двора в с. Фелдфебел Денково

99 кокошки са умрели от птичи грип в три двора в добричкото село Фелдфебел Денково, съобщи за Про Нюз Добрич шефът на Областната дирекция по безопасност на храните Стелияна Генчева. Инфлуенцата е установена миналата седмица първо в стопанството на Селим Селедин, както и в съседните дворове.

Птиците са загробени на място. „Има определена площадка за загробване в село Енево, но тъй като птиците са започнали да измират и докато се вземат пробите стопаните е нямало какво да ги правят, са ги загробили в дворовете. Там са направени многократно дезинфекции, също и на улиците, и на всичко, което е било в контакт, затова загробването в двора не е опасно“, обясни Генчева.

Служителите на ОДБХ наблюдават клиничното състояние на останалите птици в селото. Към момента то е добро и няма клинични признаци и смъртност.

Последните случаи на птичи грип в област Добрич бяха през 2018 година. Тогава пострада птицекомбинатът в с. Дончево.

„През последните дни има съобщения за огнища в Хасково, в лични стопанства и животновъдни обекти. При нас е хубаво, че случаят е в личен двор, а не в индустриален обект, където мащабите са съвсем други“, каза Генчева.

Около Ф. Денково няма голяма ферма. Продължава обследването на всички птици в селата наоколо и при съмнение отново ще се изпратят проби за изследване. „Колегите започват засилени проверки в индустриалните ферми на мерките за биосигурност. Кметовете и собствениците на ферми са уведомени, препоръчано е да засилят мерките“, допълни Генчева.

Птичият грип не е опасен за човека.

c