Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес празнуват бижутерите

31 януари е Международният ден на бижутера. Отбелязва се професионалният празник на майсторите на накити. Професията бижутер е сред най-древните, а за родина на бижутерството се смята Древна Гърция. Именно там се появяват първите бижута, направени от скъпоценни метали и камъни.

Бижутерията е изкуството да се произвеждат разнообразни накити и украшения от различни видове материали – благородни и полублагородни метали, скъпоценни, полускъпоценни и изкуствени камъни, дърво, мидени черупки, корали, синтетични материали и други. Най-често срещаните украшения са обици, гривни, огърлици и пръстени, но в зависимост от географското разположение, култура и историческата епоха тяхното разнообразие варира.

Модерните бижута обикновено включват злато, бяло злато, платина, паладий, титан, или сребро. Повечето американски и европейски златни бижута са изработени от сплав на златото. Американските бижута имат стандарт, който гласи, че златото трябва да бъде най-малко с 10K чистота (41,7% чисто злато, K означава карат), във Великобритания е 9K (37,5% чисто злато), като най-голямата чистота е до 18K (75% чисто злато). В сплавта на златото обикновено се използва мед (което придава лек червеникав оттенък) и сребро (при което златото изглежда жълтеникаво). Твърде рядко се среща чистота от 22К (91,6% чисто злато) и още по-рядко 24K (99,9% чисто злато), защото при тази чистота металът се счита за твърде мек за направа на бижута в Америка и Европа. Сплави с такава висока чистота обаче се използват широко в Азия, Близкия изток и Африка.

Платиновите сплави са с диапазон от 900 (90% чист) до 950 (95% чист). Среброто се използва в бижутерията в една разновидност – 92,5% сребро. Неръждаема стомана също се използва понякога.

Повечето култури в даден исторически момент имат практиката да пазят големи количества богатства, съхранявани под формата на бижута. Многобройни култури също така имат практиката да дават сватбени зестри под формата на бижута или монети. Бижутата са използвани и като разменна валута или търговски стоки. Едва в края на 19 век, с работата на такива майстори като Петер Карл Фаберже и Рене Лалик изкуството започва да взима предимство пред функцията и богатството. Тази тенденция продължава и днес.

Много елементи от бижутерията, като брошки и катарами, възникнали като чисто функционални, се превръщат по-късно в декоративни елементи.

c