Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Тервел и Генерал Тошево отбелязват 62 години от обявяването им за градове

Днес се навършват 62 години от обявяването на Тервел и Генерал Тошево за градове.  Това е станало с указ №38 на Народното събрание от 30 януари 1960 година. Документът е обнародван в „Държавен вестник“ на 2 февруари същата година.

Село Тервел е обявено за град, като името му е запазено. Името на българския владетел е дадено на населеното място на 27 юни 1942 година. Дотогава то се казва Куртбунар. Съществуват исторически извори, които сочат, че в по-ранната си история селището за определени периоди от време има статут на град, именно под името Куртбунар. Първият български управител на Куртбунар е дядо Кръстьо Попов – Опълченеца.

Жителите на Генерал Тошево също отбелязват годишнината днес. На заседание на Министерски съвет на Царство България от 19 септември 1941 г. е решено да се дадат нови имена на железопътните гари в Добруджа и Македония. По линията Ботево-Кардам са посочени новите имена на гарите. Старото име на гара Касъм е наредено да се смени на името на генерал Стефан Тошев. Мотивът е, че е командвал Трета българска армия в епичните боеве в Добруджа през 1916 г. Това решение на Министерския съвет предопределя няколко месеца по-късно смяната на името на околийския център Касъм.

Със заповед 2191 от 27 юни 1942 г. е решено „с. Касъм да се преименува Генерал Тошево“. Още тогава са заложени две имена – гарата е Генерал Тошев (тя носи и до днес това име), а селото – Генерал Тошево.

С указа от 30 януари 1960 г. село Генерал Тошево е обявено за град със същото име.

c