Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес е денят на Свети Три Светители

Денят на свети Три Светители е християнски празник, отбелязван на 30 януари от Православната църква и Източнокатолическите църкви. На този ден се почита паметта на Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Тримата са влиятелни епископи на ранната църква и играят важна роля за оформянето на християнското богословие.

Двама от тях, Св. Василий Велики и Св. Григорий Богослов, принадлежат към плеядата на кападокийските отци, завещали на поколенията безценно писмено наследство, а третият – Св. Йоан Златоуст е бил епископ на Константинопол. Всеки от тримата светители има свой ден в църковния календар.

Историята на празника датира от времето на управлението на византийския император Алексий I Комнин, когато в Константинопол във връзка с учението на Василий Врач възниква спор за първенството между Отците на църквата. Спорът възникнал през XI-и век по въпроса кой от тримата е по-достоен. Според преданието тримата светители се явили на епископа на град Евхаита – Йоан (1095 г.), и му казали, че пред Бога и тримата са равни по своя принос.

c