Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Депутатът Мая Димитрова от Добрич пита Цацаров за ефективността на КПКОНПИ

Че КПКОНПИ е затруднена да разследва политици извън София, призна лично Цацаров в отговор на въпроси на депутати

Подалия оставка след отнет достъп до секретна информация председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров се отзова на поканата на парламентарната антикорупционна комисия.

Народният представител от „БСП за България“ от Добрич Мая Димитрова отправи питане до Цацаров относно бюджета на комисията. По думите й, видно от страницата на КПКОНПИ, бюджетът й за 2021 г. е неколкократно увеличен спрямо 2018 г., което е свързано със сливането на службите в комисията.

Дали това сливане е спомогнало и дали е увеличило резултатността на работата на КПКОНПИ, попита Димитрова.

Бюджетът на комисията годишно е 21-22 млн. лв., като основна част от този бюджет отива за възнаграждения. С 27-28 назначени агенти ние не можем да осъществяваме оперативна работа на територията на страната по отношение на всички висши длъжностни лица, при положение, че  комисията няма териториални структури, коментира Сотир Цацаров.

„В същото време бяха заварени териториални структури, главно в областта на отнемането, които нямаха никакво натоварване и това доведе до ликвидирането на 11 такива структури. Закрихме ги, защото се опитахме да направим някакви бюджетни съкращения и да прехвърлим средства за възнаграждения. Но, по-големият ви въпрос очевидно е доколко този механичен сбор е ефективен, доколко  е правилно ситуиран“, коментира Цацаров. Той даде пример с дирекцията „Противодействие на корупцията“ и дали мястото й е в такава комисия.

„Не съм привърженик  на идеята за създаването на отделна агенция за разследване на корупцията. Но не мисля, че мястото на тази дирекция, която заема една немалка част от бюджета, е в тази комисия. Напротив, мястото й според мен е в ДАНС. Когато са се събирали структури, по ред причини, политически мисля, се е подходило по немалка степен механично – събрани са 5-6 структури, които са формирали тази комисия. Големият въпрос за бюджета е доколко мястото на тези структури е в комисията, но това е политическо решение“, каза още Цацаров в отговор на въпроса на Мая Димитрова.

„Сега действащият вариант е изключително неефективен. Той къса връзката, която съществува по места, с дирекцията и нейните агенти, които работят в София. Осъществяването на една операция във Варна, в Стара Загора, и където и да е другаде извън София, изисква някакви конспиративни усилия, връзки с лица, които могат да подадат информация. Ситуацията, при която ДАНС не може да осъществява противодействие на корупцията сред лицата, които заемат публични длъжности, е защото ДАНС добива информация по места и я изпраща на тази комисия, ама тя има структура само в центъра“, коментира още Цацаров по време на заседанието.

c